Podnošenje reklamacija putnika preko veb forme na sajtu Direktorata, više o tome na linku  Od 01.07.2023. godine Republička administrativna taksa iznosi 1040,00 dinara Zahtev za odobravanje letenja bespilotnog vazduhoplova u svojstvu stranke u upravnom postupku podnose vlasnik/korisnik ili operater besilotnog vazduhoplovnog neposredno ili preko ovlašćenog punomoćnika  Nova izdanja obrazaca Odelјenja plovidbenosti možete preuzeti na sledećem linku   
Vesti sa sajta

7. decembar - Međunarodni dan civilnog vazduhoplovstva

Sreda, 07.12.2022.
7. decembar - Međunarodni dan civilnog vazduhoplovstva

 Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, povodom Međunarodnog dana civilnog vazduhoplovstva ustanovljenog 7. decembra 1994. godine, upućuje iskrene čestitke svim vazduhoplovnim kompanijama, organizacijama, institucijama, pojedincima i pružaocima usluga u oblasti civilnog vazduhoplovstva. 

Naša zemlja je jedna od retkih koja može da se pohvali izuzetno bogatom vazduhoplovnom istorijom, budući da je Srbija među prvim državama u Evropi i svetu, u kojoj je letenje bilo više od zadovoljstva, postavljeno na viši nivo, uređeno, regulisano zakonom, međunarodnim standardima i preporučenom praksom.
 
Kraljevina Srbija je bila među prvim evropskom državama koja je postavila pravni okvir za oblast civilnog vazduhoplovstva, proglašenjem Uredbe o saobraćajnim spravama, koje se kreću po vazduhu, od 21 februara 1913. godine. Nekoliko meseci kasnije, sličan  propis donesen je i u Sjedinjenim Američkim Državama. 
 
Od tada se civilno vazduhoplovstvo u Srbiji kontinuirano menjalo, razvijalo i unapređivalo usvajanjem viših standarda. 
Republika Srbija je danas u oblasti civilnog vazduhoplovstva među najuspešnijim zemljama u Evropi i lider u regionu. To potvrđuju timovi vazduhoplovnih eksperata iz Evropske komisije i Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva koji nadziru rad Direktorata civilnog vazduhoplovstva i svih ostalih organizacija koje se bave civilnim vazduhoplovstvom u zemlji.
 
Međunarodni dan civilnog vazduhoplovstva ustanovljen je 1994. godine u sklopu 50. godišnjice Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO), a 1996. godine, u sklopu inicijative ICAO-a i uz pomoć kanadske vlade, Generalna skupština Ujedinjenih nacija službeno je priznala 7. decembar kao Međunarodni dan civilnog vazduhoplovstva.
 

Nazad na ostale vesti