Zahtev za odobravanje letenja bespilotnog vazduhoplova u svojstvu stranke u upravnom postupku podnose vlasnik/korisnik ili operater besilotnog vazduhoplovnog neposredno ili preko ovlašćenog punomoćnika  Nova izdanja obrazaca Odelјenja plovidbenosti možete preuzeti na sledećem linku  Od 01.07.2021. godine Republička administrativna taksa iznosi 900,00 dinara 
Vesti sa sajta

Veliki uspeh za civilno vazduhoplovstvo RS - usaglašenost Srbije u oblasti sistema obezbeđivanja (security) u vazduhoplovstvu na najvišem nivou

Petak, 15.07.2022.
Veliki uspeh za civilno vazduhoplovstvo RS - usaglašenost Srbije u oblasti sistema obezbeđivanja (security) u vazduhoplovstvu na najvišem nivou

 Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo (ICAO) je u periodu od 16. do 26. maja 2022. godine, sprovela proveru usaglašenosti sistema obezbeđivanja u vazduhoplovstvu (AVSEC) i olakšica u vazdušnom saobraćaju (FAL) Republike Srbije i time utvrdila da sveukupni nivo usaglašenosti ovog sistema iznosi 94,73%, čime se Republika Srbija svrstava u red malog broja država koje primenjuju najviši nivo mera obezbeđivanja u vazduhoplovstvu i olakšica u vazdušnom saobraćaju. 

ICAO, specijalizovana organizacija Ujedinjenih nacija, čija je uloga da kreira i modernizuje standarde i preporuke u međunarodnom vazduhoplovstvu, sa ciljem da se obezbedi bezbedan, efikasan i uređen razvoj vazduhoplovstva, ne pravi razlike između država, već ocenjuje nivo primene propisanih standarda. 
 
Postignut rezultat usaglašenosti od 94,73%, predstavlja poboljšanje od 23,89 % u odnosu na proveru koja je obavljena 2010. godine, i potvrdu da je Direktorat proteklih godina napravio veliki napredak u oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu. Istovremeno, to je i svojevrsno priznanje našem timu i garancija da su putnici u vazdušnom saobraćaju Srbije bezbedni i da dobijaju uslugu na najvišem mogućem nivou.
 
ICAO provera je na najkonkretniji način pokazala napredak celokupnog sistema obezbeđivanja i olakšica u vazduhoplovstvu Republike Srbije, i predanost u radu svih državnih organa i vazduhoplovnih subjekata nadležnih za oblast obezbeđivanja u vazduhoplovstvu i olakšica u vazdušnom saobraćaju. 
 
U narednom periodu Direktorat civilnog vazduhoplovstva će zajedno sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uložiti dodatne napore, da svojim nadzorom pomogne vazduhoplovnoj industriji da održi visok nivo primene standarda obezbeđivanja u vazduhoplovstvu i olakšica u vazdušnom saobraćaju. 
 
 

Nazad na ostale vesti