Obaveštenje Direktorata za pilote paraglajdera možete pročitati na sledećem linku  Nova izdanja obrazaca Odelјenja plovidbenosti možete preuzeti na sledećem linku  Od 01.07.2021. godine Republička administrativna taksa iznosi 900,00 dinara  Uslovi za ulazak putnika u Republiku Srbiju, uklјučujući i informacije za putnike koji dolaze iz država sa posebnim rizikom od širenja zarazne bolesti COVID-19, i putovanje u inostranstvo se mogu naći na   internet stranici Ministarstva spolјnih poslova www.mfa.gov.rs  Informacije o uslovima za ulazak putnika u Republiku Srbiju dostupne su u formi NOTAM-a na sajtu Kontrole letenja Srbije i Crne Gore Smatsa d.o.o. - link   
Vesti sa sajta

Uspešno izvedena vežba „SAREX 39-17“

Ponedeljak, 02.10.2017.
Uspešno izvedena vežba „SAREX 39-17“

Uspešno izvedena vežba „SAREX 39-17“

Direktorat civilnog vazduhoplovstva, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo zdravlja uspešno su realizovali vežbu traganja i spasavanja "SAREX 39-17" koja je imala za cilj da testira sadejstvo civilnih i vojnih snaga na dežurstvu u misiji reagovanja na udes civilnog vazduhoplova na teritoriji Srbije.

 U vežbi su učestvovali Spasilačko koordinacioni centar DCV-a na Aerodromu „Nikola Tesla”, 98. vazduhoplovna brigada sa svojim helikopterskim jedinicama - 714. eskadrilom iz Kraljeva i 119. eskadrilom iz Niša, kao i Klinički centar grada Niša.

Prema scenariju vežbe vazduhoplov koji je doživeo udes u reonu Sjenice emitovao je signal za slučaj opasnosti koji je Spasilačko kordinacioni centar DCV-a preneo Operativnom centru RV i PVO koji je zatim aktivirao dežurne snage za traganje i spasavanje RV i PVO na aerodromu Niš i na aerodromu Kraljevo. Helikopter Gazela sa aerodroma Kraljevo imao je zadatak da locira predajnik letelice čije su tačne koordinate prenete radio-vezom helikopteru Mi-8 koji je uz pomoć ekipe Kliničkog centra iz Niša pronašao i hitno prevezao povređene nazad na aerodrom Niš. Sanitet službe za Urgentnu medicinu je zatim izvršio prihvat povređenih i prevezao ih u Klinički centar čime je vežba zvanično i okončana.

 Vežba je u potpunosti uspela a ostvarena vremena, postupci i praktično izvođenje svih scenarija podrobno će biti analizirani kako iz ugla rukovodioca vežbe, tako i učesnika. 

 Cilj Direktorata civilnog vazduhoplovstva je da kroz vežbe kao što je ova proveri ali pre svega edukuje i unapredi sve civilne i vojne snage deklarisane za traganje i spasavanje u civilnom vazduhoplovstvu radi što efikasnije saradnje i učinka.


Nazad na ostale vesti