Zahtev za odobravanje letenja bespilotnog vazduhoplova u svojstvu stranke u upravnom postupku podnose vlasnik/korisnik ili operater besilotnog vazduhoplovnog neposredno ili preko ovlašćenog punomoćnika  Nova izdanja obrazaca Odelјenja plovidbenosti možete preuzeti na sledećem linku  Od 01.07.2021. godine Republička administrativna taksa iznosi 900,00 dinara 
Vesti sa sajta

Osnovan Komitet za kontrolu i bezbednost saobraćaja

Sreda, 09.09.2009.
Ministarstvo za infrastrukturu Srbije osnovalo je  Komitet za kontrolu i bezbednost saobraćaja, koji treba da poveća bezbednost u toj oblasti. Ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić, koji je i predsednik Komiteta, rekao je novinarima nakon prve sednice, da je to telo osnovano zbog povećanog broja nesreća u saobraćaju i rasta saobraćaja koji se očekuje nakon dobijanja "belog šengena". "Osnovan je Komitet sa podkomitetima čiji je zadatak da  poveća kontrolu bezbednosti saobraćaja, analizira i preduzime odgovarajuće mere i utvrdi odgovornost radi smanjenja broja incidenata", istakao je ministar.
 
Četiri podkomiteta za bezbednost vazdušnog, vodnog, drumskog i železničkog saobraćaja će zasedati jednom u 15 dana. Svaki podkomitet moraće da radi analizu bezbednosti u svojoj oblasti najmanje jednom u tri meseca i da predloži mere i vreme za preduzimanje tih mera, rečeno je na sednici.
 
Član podkomiteta za vazdušni saobraćaj i generalni direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva  Republike Srbije Nebojša Starčević rekao je da se u Srbiji na 1.000 sati leta desi jedan incident, što je bolje od evropskog proseka, a veliki incidenti sa ljudskim žrtvama dešavaju se jedanput na tri miliona poletanja. Starčević je ocenio da se u srpskom civilnom vazduhoplovstvu radi sa prilično starom opremom, koja ne ugrožava bezbednost, ali  zato povećava troškove. Inače, u 2009. godini porast vazdušnog saobraćaja u Evropi, beleže samo Srbija i Turska.
 
Član podkomiteta za bezbednost drumskog saobraćaja i načelnik saobraćajne policije Republike Srbije Stojadin Jovanović kazao je da je sada pravo vreme za osnivanje takvog komiteta jer će od 10. decembra početi primena novog Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.
 
On je naveo da je u poslednjih petanaestak godina prepolovljen godišnji broj žrtava u nesrećama u drumskom saobraćaju u Srbiji, sa oko 1.800, na 850 do 950 poginulih u poslednjih nekoliko godina. Jovanović je ocenio da se broj nesreća u saobraćaju značajno može
smanjiti eliminisanjem najčešćeg uzroka nesreća, odnosno neprilagođene brzine. Za tu svrhu  nabavljen  je veći broj laserskih radara i uvedena  su vozila presretači. On je najavio i uvođenje video nadzora saobraćaja u naseljenim mestima i dodao da je to već učinjeno u Beogradu, u vreme Univerzijade.
 
Generalni direktor Železnica Srbije Milovan Marković i član podkomiteta za bezbednost železničkog saobraćaja kazao je da je u prvih osam meseci ove godine na prugama u Srbiji bilo 335 nesreća u kojima su žrtve bile 33 osobe. On je kazao i da je urađena analiza najrizičnijih ukrštanja pruga i puteva u Srbiji i najavio da će investirati u njihovo obezbeđenje. Prema rečima Markovića, od 2.380 pružnih prelaza u Srbiji savremenom signalizacijom, sa branicima i svetlima, obezbeđeno je oko 20 odsto kritičnih tačaka.
 
U vodnom saobaraćaju u Srbiji godišnje se desi oko 80 nesreća u kojima bude materijalne štete ili ljudskih žrtava, kazao je pomoćnik ministra za infrastrukturu i predsednik podkomiteta za bezbednost vodnog saobraćaja Pavle Galić. On je najavio da će do kraja godine biti donet novi zakon o plovidbi koji će omogućiti povećanje bezbednosti u toj oblasti i dodao da bi
trebalo povećati kontrolu i rekonstruisati plovne puteve.
 
Sledeća sednica Komiteta će biti održana 7. oktobra. 

Nazad na ostale vesti