Podnošenje reklamacija putnika preko veb forme na sajtu Direktorata, više o tome na linku  Od 01.07.2023. godine Republička administrativna taksa iznosi 1040,00 dinara  Zahtev za odobravanje letenja bespilotnog vazduhoplova u svojstvu stranke u upravnom postupku podnose vlasnik/korisnik ili operater besilotnog vazduhoplovnog neposredno ili preko ovlašćenog punomoćnika  Nova izdanja obrazaca Odelјenja plovidbenosti možete preuzeti na sledećem linku 
Vesti sa sajta

Srbija među prvim zemljama u svetu pristupila pripremi Nacionalnog programa za bezbednost u civilnom vazdušnom saobraćaju

Ponedeljak, 21.03.2011.
U Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije danas je predstavljen plan primene Nacionalnog programa za bezbednost u civilnom vazduhoplovstvu.
 
Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva za infrastrukturu i Direktorata civilnog vazduhoplovstva.
 
Plan primene Nacionalnog programa za bezbednost čine sistemske mere odnosno standardi za uspostavljanje višeg nivoa bezbednosti i minimiziranje rizika u civilnom vazduhoplovstvu.
Standarde  je propisala Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva (IKAO) i oni tek treba da budu usvojeni u Evropskoj agenciji za bezbednost civilnog vazdušnog saobraćaja (EASA) odnosno u  Evropskoj uniji.
 
Stručnjaci  Direktorata u saradnji sa kolegama iz Ministarstva za infrastrukturu definisali su tri faze imlementacije programa koje bi trebalo sprovesti od 2011.- 2015. godine. Definisana su zaduženja i obaveze učesnika u izradi i sprovođenju programa i dati rokovi za njihovu realizaciju.
 
Pristupivši izradi plana programa sredinom 2010. godine, Srbija se našla među deset zemalja sveta koje su aktivno započele primenu mera koje podižu nivo nacionalne bezbednosti u civilnom vazduhoplovstvu.
 
Državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu Miodrag Miljković naglasio je da je Srbija u potpunosti spremna da ovaj izuzetno važan i ozbiljan posao završi u dogovorenom roku. Izuzetno dobra saradnja Ministarstva za infrastrukturu i Direktorata civilnog vazduhoplovstva rezultirala je kvalitetnim akcionim planom koji će, kako je naglasio, biti predstavljen na prvoj sednici Podkomiteta za bezbednost vazdušnog saobraćaja. 

Donošenje Nacionalnog programa bezbednosti u civilnom vazdušnom saobraćaju, prema Miljkovićevim rečima, svrstaće Srbiju među najnaprednije zemlje u Evropi i svetu kada je reč o civilnom vazduhoplovstvu i doprineti da se osim podizanja nivoa bezbednosti u Srbiji, uspostavi viši nivo bezbednosti i na globalnom nivou. 


Nazad na ostale vesti