Podnošenje reklamacija putnika preko veb forme na sajtu Direktorata, više o tome na linku  Od 01.07.2023. godine Republička administrativna taksa iznosi 1040,00 dinara  Zahtev za odobravanje letenja bespilotnog vazduhoplova u svojstvu stranke u upravnom postupku podnose vlasnik/korisnik ili operater besilotnog vazduhoplovnog neposredno ili preko ovlašćenog punomoćnika  Nova izdanja obrazaca Odelјenja plovidbenosti možete preuzeti na sledećem linku 
Vesti sa sajta

Na snazi Zakon o obligacionim i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju

Sreda, 30.11.2011.
Od 29.novembra 2011. godine na snazi je Zakon o obligacionim i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju (“Sl. glasnik RS”, broj 87/2011 ).
 
Ovim zakonom uređuju se obligacioni odnosi u vazdušnom saobraćaju koji se odnose na ugovore o prevozu putnika, prtljaga i stvari; ugovore o obavljanju drugih komercijalnih delatnosti u vazdušnom saobraćaju; ugovore o zakupu vazduhoplova; ugovore o osiguranju u vazdušnom saobraćaju, kao i na odnose koji nastaju u slučaju štete koju vazduhoplov u letu pričini trećim licima i stvarima na zemlji.
 
Zakonom o obligacionim i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju, uređuju se  takođe, svojinsko-pravni odnosi na vazduhoplovu kao što su svojina i založno pravo na vazduhoplovu, postupak izvršenja i obezbeđenja na vazduhoplovu, kao i nadležnost sudova u pogledu izvršenja i obezbeđenja.
 
Istačemo da se ovim zakonom preuzmaju evropski propisi kojima se posebno uređuju prava putnika kod uskraćivanja ukrcavanja, otkazivanja letova i kašnjenja letova, odgovornost avio-prevozilaca u vazdušnom prevozu prema putnicima i njihovom prtljagu, prava lica sa invaliditetom i lica sa smanjenom pokretljivošću u avio-prevozu.
 
Takođe, određuje se organ koji je nadležan za nadzor nad izvršenjem tih propisa i propisuju pravične, transparentne i odvraćajuće sankcije za kršenje njegovih odredaba.
 

Zakon o obligacionim i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju 


Nazad na ostale vesti