Podnošenje reklamacija putnika preko veb forme na sajtu Direktorata, više o tome na linku  Od 01.07.2023. godine Republička administrativna taksa iznosi 1040,00 dinara  Zahtev za odobravanje letenja bespilotnog vazduhoplova u svojstvu stranke u upravnom postupku podnose vlasnik/korisnik ili operater besilotnog vazduhoplovnog neposredno ili preko ovlašćenog punomoćnika  Nova izdanja obrazaca Odelјenja plovidbenosti možete preuzeti na sledećem linku 
Vesti sa sajta

Na snazi Uredba o klasama vazdušnog prostora i uslovima za njihovo korišćenje

Petak, 02.12.2011.
Uredba o klasama vazdušnog prostora Republike Srbije i uslovima za njihovo korišćenje, koju je 17. marta 2011. godine usvojila Vlada Republike Srbije, počela je da se primenjuje  01. decembra 2011. godine.
 
U skladu sa klasifikacijom vazdušnog prostora koju je propisala Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva (ICAO), klasifikovan je vazdušni prostor Republike Srbije ispod nivoa leta 195. Uredbom se u vazdušnom prostoru Republike Srbije primenjuju klase C, D i G sa sledećim oblastima primene:
  • Klasa S primenjuje se od 450 m (1500 ft) iznad terena do nivoa leta 195, izuzev u kontrolisanim zonama (CTR).
  • Klasa D primenjuje se u svim kontrolisanim zonama (CTR).
  • Klasa G primenjuje se do 450 m (1500 ft) iznad terena, izuzev u  kontrolisanim zonama (CTR).
S obzirom na liberalizaciju donjeg dela vazdušnog prostora (ispod nivoa leta 195 ), očekuje se povećanje broja vazduhoplovnih operacija.
Zbog toga,  Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije , od 01. decembra 2011. godine odnosno od  dana stupanja na snagu Uredbe, počinje da  primenjuje najrigoroznije kontrole, mere i sankcionisanje potencijalnih narušilaca vazduhoplovnih propisa, uključujući i podnošenje krivičnih prijava po članu 291 Krivičnog zakona RS , koji se odnosi na ugrožavanje bezbednosti vazdušnog saobraćaja.
 
Tekst  Uredbe o klasama vazdušnog prostora i uslovima za njihovo korišćenje možete pogledati na stranici:  Regulativa (pod rednim brojem 15). 

Nazad na ostale vesti