Podnošenje reklamacija putnika preko veb forme na sajtu Direktorata, više o tome na linku  Od 01.07.2023. godine Republička administrativna taksa iznosi 1040,00 dinara Zahtev za odobravanje letenja bespilotnog vazduhoplova u svojstvu stranke u upravnom postupku podnose vlasnik/korisnik ili operater besilotnog vazduhoplovnog neposredno ili preko ovlašćenog punomoćnika  Nova izdanja obrazaca Odelјenja plovidbenosti možete preuzeti na sledećem linku   

Prijava za let na aerodromu

  Po dolasku na aerodrom na let se prijavljujete na šalterima obeleženim destinacijom ili/i logotipom izabrane avio-kompanije. Informaciju o Vašem letu potražite na monitorima koji su raspoređeni na terminalima gde će jasno biti naznačeni brojevi šaltera koji Vam omogućavaju prijavu na let kao i na šalteru informacija. Da biste se čekirali za let na šalteru potrebno je da posedujete validan identifikacioni dokument (pasoš).

  Otvaranje šaltera za prijavu na let na Aerodromu Nikola Tesla Beograd:

    •  120 minuta pre poletanja aviona
    •  150 minuta pre poletanja aviona avio-kompanije Air Serbia
    •  180 minuta pre poletanja za Dubai, Dohu, Abu Dabi, NJujork i Tel Aviv
    •  240 minuta pre poletanja za Peking avio-kompanije Hainan Airlines

  Nakon obavljene prijave na let dobićete kartu za ulazak u avion (eng. Boarding pass) sa kojom odlazite do naznačenog izlaza (eng. gate).

  U cilju vaše bezbednosti, kontrola karata za ulazak u avion obavlja se pred ulazak u avion. Svaki putnik koji se ukrcava u avion obavezan je da ima kartu za ulazak u avion i lični dokument radi identifikacije, bez obzira na uzrast.
   
  Prijava na automatu

  U Terminalu 2 nalazi se 5 automata na kojima se možete samostalno prijaviti na let avio-kompanije Air Serbia
   
  Prijavljivanje za let od kuće / On line check in

  Određene avio kompanije vrše naplatu čekiranja na aerodromu. Kako Vam ne bi naplatili uslugu čekiranja, potrebno je da se prijavite za let online.
  Nakon kupovine avio karte dobićete obaveštenje da li je za Vaš let potrebno online čekiranje ili se možete besplatno čekirati na šalteru aerodroma.
  Tradicionalne avio kompanije ne naplaćuju čekiranje na aerodromu ali se putnici podstiču da urade čekiranje od kuće kako bi se smanjili redovi na samom aerodromu i kako bi protok putnika bi brži i jednostavniji.

Prtljag

  Svaka avio-kompanija ima tačno određenu količinu, veličinu i težinu prtljaga koji sa sobom možete uneti u avion. Najčešće je dozvoljeno poneti jedan komad ručnog prtljaga, maksimalne težine između 5 i 10 kg. Propisanu težinu i dimenzije ručnog prtljaga treba proveriti u izabranoj avio-kompaniji prilikom kupovine avio-karte.

  Tečnosti u ručnom prtljagu

  Tečnosti, gelove, aerosole i kozmetiku do 100ml u ručnom prtljagu možete poneti samo ukoliko su upakovani u plastičnu providnu kesu veličine 20h20cm sa zatvaračem, zapremine do 1 litar po putniku i izdvojeni van ručnog prtljaga.

  U ručnom prtljagu nije dozvoljeno nositi oštre metalne predmete, štapove i palice, dok oružje, municiju, zapaljive, hemijske i otrovne materije nije dozvoljeno nositi ni u ručnom ni u predatom prtljagu.

  U slučaju da imate bilo kakvu nedoumicu kontaktirajte izabranu avio-kompaniju.

  Procedura predaje prtljaga

  Dozvoljena težina prtljaga koji se prevozi bez naplate varira u zavisnosti od avio-kompanije, destinacije i klase prevoza. Kod većine važi pravilo da putnici poslovne klase na let mogu predati do dva komada prtljaga bez dodatne naplate, težine do 32 kg, a putnici ekonomske klase jedan komad težine do 20 ili 23 kg. Precizne podatke u vezi sa ograničenjima u težini i ukupnoj količini predatog prtljaga možete dobiti prilikom kupovine avionske karte. Sve je učestalija praksa da se, pored niskotarifnih kompanija kod kojih je to pravilo, i tradicionalne kompanije odlučuju da naplaćuju svaki komad predatog prtljaga.

  Specifičan prtljag

  Prevoz sportske opreme, muzičkih instrumenata, kućnih ljubimaca, lomljivih i skupocenih stvari, kao i predmeta veće težine ili dimenzija, takođe je moguć, ali pod posebnim uslovima. Takav zahtev potrebno je prijaviti avio-kompaniji prilikom rezervacije, kada ćete dobiti informacije u vezi sa mogućnostima, načinom i cenovnikom.

Putnici sa invaliditetom i smanjenom pokretljivošću

  Ukoliko je vaša pokretljivost smanjena ili vam je prilikom putovanja potrebna posebna pomoć, o tome obavestite avio-kompaniju ili turističku agenciju prilikom rezervacije avionske karte.

  Po dolasku na aerodrom obratite se zaposlenom na šalteru za registraciju na let izabrane avio-kompanije ili na šalteru Službe informacija. Osoblje će vas ispratiti od šaltera za prijavu na let do ulaska u avion, sačekaće vas prilikom izlaska iz aviona i pomoći vam da obavite sve procedure.

  Prevoz kolica sa pogonom na baterije moguć je uz dozvolu avio-kompanije, a u zavisnosti od vrste baterije i prema pravilima o prevozu opasnih materija u vazduhoplovstvu, o čemu će vas informisati izabrana avio-kompanija.

  Sertifikovani pas vodič, koji ima odgovarajuću dokumentaciju, mora biti na povocu i sa korpom na njušci.