Директорат је донео одлуке о продужењу рока важења овлашћења уписаних у сертификат особља обезбеђивања и продужењу рока важења одговорних руководилаца за обезбеђивање у ваздухопловству. Више информација у делу сајта Обезбеђивање/Обавештења и захтевиВлада Републике Србије 08.05.2020. године донела је Закључак којим препоручује авио-превозиоцима да због отказаних летова услед ванредних околности путницима издају ваучер на основу кога ће моћи да остваре своја права. Више информација у делу ОбавештењаСмернице о очувању менталног здравља ваздухопловног особља које је донео Директорат цивилног ваздухопловства РС, можете прочитати у делу Обавештења  Поводом сутуације проузроковане пандемијом вируса COVID-19 Европска комисија објавила је документ где се наводи да ће одштетни захтеви путника бити третирани у складу са ванредном ситуацијом, која ослобађа превозиоца обавезе исплате штете путницима. Више информација у делу Обавештења Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација   
Вести са сајта

Србија успешно спроводи програм Јединственог европског неба, оценила Европска агенција за безбедност ваздушног саобраћаја

Среда, 25.02.2015.
Према најновијем извештају Европске агенције за безбедност ваздушног саобраћаја ( EASA) о примени програма Јединственог европског неба ( Singl European Sky- SES), Србија односно Директорат цивилног ваздухопловства успешно спроводи овај изузетно важан европски пројекат, у складу са европском ваздухопловном регулативом у области ваздушне пловидбе.
 
Извештај је базиран на подацима стандардизационих EASA инспекција спроведених у 22 земље Европе од 2012. до 2014. године. У овом периоду, тимови ваздухопловних експерата Европске агенције за безбедност ваздушног саобраћаја обавили су детаљне стандардизационе инспекције у области ваздушне пловидбе, с посебним акцентом на:
 
Сертификацију пружаоца услуга у ваздушној пловидби
Квалификације и обуку особља ваздухопловних власти
Центре за обуку и лиценцирање контролора летења и
Систем надзора у области ваздушне пловидбе
Све ове области биле су предмет провере и у Директорату цивилног ваздухопловства који је надлежан за спровођење Јединственог европског неба у Србији. У извештају EASA је изнето да у Директорату нема ниједног „отвореног налаза“ односно неправилности у примени програма Јединствеог европског неба.
 
Извештај је потврда и признање Директорату да одговорно и професионално ради на спровођењу овог значајног пројекта.
 
Подсетимо, програм Јединственог европског неба иницирала је Европска комисија 2000. године са циљем повећања безбедности и ефикасности ваздушног саобраћаја у Европи, смањења кашњења рационалнијим коришћењем ваздушног простора и аеродромских ресурса, побољшања услуге и смањење трошкова превоза путника и веће интеграција војних система у европски систем управљања ваздушним простором. 

Назад на остале вести