Редован термин тестирања у процесу иницијалне и периодичне сертификације особља које обавља преглед обезбеђивања на аеродрому почиње од 15. јула 2019. године. Сви заинтересовани субјекти треба да поднесу захтеве Директорату најкасније до 08. јула 2019. године. Детаљније у делу Обезбеђивање / Обавештења и захтеви /Обавештење о редовном термину тестирања у процесу иницијалне и периодичне сертификације особља које обавља преглед обезбеђивања на аеродрому - јул 2019.Обавештење у вези са обављањем безбедносне провере је постављено у делу Обезбеђивање / Обавештења и захтевиУсвојене измене и допуне Закона о ваздушном саобраћају, више о томе можете видети на http://cad.gov.rs/strana/16551Скраћен поступак прибављања сагласности за упис ваздухоплова чији је власник или корисник страно физичко или правно лице. Детаљно о томе на www.cad.gov.rs/plovidbenost/obrasci  Објављено Упутсво за имплементацију Уребе(ЕУ) 2016/539 (PBN). Више о томе на www.cad.gov.rs/Vazduhoplovno osoblje/Letačko osoblje/Pravilnici.  Од 01. jula 2018. године Републичка административна такса износи 840,00 РСД   
Вести са сајта

Заједничка подршка нишком аеродрому

Среда, 29.07.2015.
Заједничка подршка нишком аеродрому

Руководства Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије и Аеродрома Никола Тесла Београд обишла су данас Аеродром Константин Велики  у Нишу и најавила увођење нових навигационих поступака ради подизања нивоа безбедности и поклонила  опрему за службу обезбеђивања.
 
Приоритет Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије јесте безбедност ваздушног саобраћаја. Самим тим и подизање нивоа безбедности наше јужне ваздушне луке, Аеродрома Константин Велики, јесте наша обавеза, истакла је директорка Директората Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије Мирјана Чизмаров.
 
Директорат је у поступку издавања одобрења Контроли летења Србије и Црне Горе која је за  Аеродром Константин Велики  израдила  инструменталне навигационе поступке за прецизан прилаз и слетање, који ће допринети већој безбедности и искористивости аеродрома.
 
Такође, ускоро очекујемо увођење поступака који се односе на примену навигације засноване на могућностима ваздухоплова, којим ће бити омогућен безбеднији прилаз и слетање ваздухоплова на аеродром у Нишу, у условима смањене видљивости и то без коришћења земаљских уређаја јер се ради о примени сателитске навигације, која је већ примењена на Аеродрому Никола Тесла, најавила је Чизмаров.
 
Директорат ће у сарадњи са  Европском комисијом,  у оквиру пројекта TAIEX, у новембру организовати обуке за  ваздухопловно особље  на тему управљања ризицима у ваздушном саобраћају. На тај начин помоћи ћемо да и аеродром у Нишу, поред савремене опремљености  оспособи и унапреди стручни кадар који је носилац безбедносних ваздухопловних операција, закључила је директорка Чизмаров.
 
В.д. генералног директора Аеродрома Никола Тесла Саша Влаисављевић предао је Аеродрому Константин Велики  на употребу рентген уређај који се користи за преглед ручног пртљага, а може се користити и за преглед путника. Уређај Smiths Heimann који је произведен 2003. године стављен је ван употребе на Аеродрому Никола Тесла куповином уређаја нове генерације.
 
У протеклих пет година вредност донација Аеродрома Никола Тесла нишком аеродрому  износи ко 165 000 евра.
 
Само током првих шест месеци 2015. године, истакао је Влаисављевић,  у циљу добре сарадње са другим аеродромима у земљи, Аеродром Никола Тесла нишком аеродрому донирао је значајну опрему која је омогућила ефикаснију опслугу авиона и унапредила понуду путницима и авио-компанијама. Донирано је специјално возило за одлеђивање ваздухоплова, теренско возило, трактор за вучу ваздухоплова, 12 гумених подметача за точкове ваздухоплова, снегобацач и виљушкар носивости 5 тона. Комуникација нишког аеродрома, донацијом београдског, унапређена је са 33 радио-станице као и три репетитора.
 
Сарадња два аеродрома остварена је и кроз велики број стручних обука, за запослене различитих профила, које су организоване за колеге са нишког аеродрома, рекао је Влаисављевић.
 
ВД. директора Аеродрома Константин Велики Владица Ђурђановић и Градоначелник Ниша проф. др. Зоран Перишић захвалили су челницима Директората и Аеродрома Никола Тесла, на подршци и помоћи нишком аеродрому.
 
Донацијом најсавременије опреме која садржи софистициране техничке системе у складу са највишим светским ваздухопловним стандардима из ове области, нишки аеродром  ће убудуће у домену  обезбеђивања и увођењем навигационих поступака, додатно појачати своје капацитете, пошто ће савремену опрему пратити и нова технологија рада наших служби, нагласили су домаћини.

  


Назад на остале вести