Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије 17. марта 2020. године издао је Безбедносну наредбу 01/2020, која се односи на домаће и стране оператере који обављају међународни ванредни авио-превоз, домаће и стране оператере који обављају некомерцијално летење у међународном авио-превозу, у циљу спречавања, ширења и сузбијања вируса COVID-19 Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије 12. марта 2020. године издао је Оперативно обавештење у циљу заштите, које налаже свим оператерима који обављају јавни авио-превоз, да обезбеде довољну количину средстава за дезинфекцију, а све у циљу спречавања ширења вируса COVID-19. Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација  10. јануара 2020. године у "Службеном гласнику РС" објављени су Правилник о беспилотним ваздухопловима, Правилник о изменама и допуни Правилника о потврдама о обучености и сертификатима особља које обавља преглед обезбеђивања и центрима за обуку ваздухопловног особља у области обезбеђивања у ваздухопловству и Правилник о забрани или ограничењу летења авио-превозилаца из трећих држава. Наведени прописи ступају на снагу 18. јануара, изузев Правилника о беспилотним ваздухопловима, који ступа на снагу 15. фебруара.   
Вести са сајта

Директорат организује основну обуку из ваздухопловне медицине

Среда, 27.11.2019.
Директорат организује основну обуку из ваздухопловне медицине

Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије (ДЦВ РС) по први пут организује Основну обуку из ваздухопловне медицине - Basic course in aviation medicine, која ће се одржати у ДЦВ РС у периоду од 02.12. - 07.12.2019.

Обука је намењена лекарима који су заинтересовани за ваздухопловну медицину и стицање права овлашћеног лекара ради обављања прегледа ваздухопловног особља за: класу 2 (дозвола  приватног пилота, пилота једрилице, пилота балона, параглајдера, падобранца), ЛАПЛ (дозвола пилота лаких ваздухоплова) и СС (кабинско особље).

Програм  обуке  прописан је  регулативом  Европске агенције за безбедност ваздушног саобраћаја (EASA).

Узимајући у обзир да је до сада постојала могућност присуства истим обукама само у иностранству за које је потребно издвојити значајна финансијска средства, ДЦВ РС као организатор обуке је у циљу промоције безбедности ваздушног саобраћаја и доступности обуке заинтересованим лекарима из наше земље, омогућио бесплатно учешће за све учеснике што је од великог значаја.

Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије ће наставити са едукацијама лекара, јер је препозната важност професионалног усавршавања  у циљу повећања безбедности ваздушног саобраћаја.


Назад на остале вести