Имајући у виду безбедносну директиву Европске агенције за безбедност ваздушног саобраћаја - ЕАСА, Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије је донео хитно ваздухопловно обавештење – NOTAM,  којим се забрањује коришћење ваздухоплова типа Boeing модел 737-8 МАX и 737-9 МАX за полетање и слетање на аеродроме у Републици Србији, као и за прелете у ваздушном простору Републике Србије. У регистру ваздухоплова који води Директорат цивилног ваздухопловства Репбулике Србије, нема уписаних ваздухоплова Boeing модел 737-8МАX и 737-9 МАXРедован термин тестирања у процесу иницијалне и периодичне сертификације особља које обавља преглед обезбеђивања на аеродрому почиње од 15. јула 2019. године. Сви заинтересовани субјекти треба да поднесу захтеве Директорату најкасније до 08. јула 2019. године. Детаљније у делу Обезбеђивање / Обавештења и захтеви /Обавештење о редовном термину тестирања у процесу иницијалне и периодичне сертификације особља које обавља преглед обезбеђивања на аеродрому - јул 2019.Обавештење у вези са обављањем безбедносне провере је постављено у делу Обезбеђивање / Обавештења и захтевиПоступак сертификације одговорних руководиоца за обезбеђивање у ваздухопловству почиње 21. фебруара 2019. године у просторијама Директората.Сви заинтересовани субјекти треба да поднесу захтев Директорату најкасније до 19. фебруара 2019. године.Детаљније у делу Обезбеђивање / Обавештења и захтеви / Обавештења о сертификацији одговорних руководиоца за обезбеђивање у ваздухопловствуУсвојене измене и допуне Закона о ваздушном саобраћају, више о томе можете видети на http://cad.gov.rs/strana/16551Скраћен поступак прибављања сагласности за упис ваздухоплова чији је власник или корисник страно физичко или правно лице. Детаљно о томе на www.cad.gov.rs/plovidbenost/obrasci  Објављено Упутсво за имплементацију Уребе(ЕУ) 2016/539 (PBN). Више о томе на www.cad.gov.rs/Vazduhoplovno osoblje/Letačko osoblje/Pravilnici.  Од 01. jula 2018. године Републичка административна такса износи 840,00 РСД   
Вести са сајта

Петнаест година рада Директората цивилног ваздухопловства и SMATSA-е

Петак, 18.01.2019.
Петнаест година рада Директората цивилног ваздухопловства и SMATSA-е

Петнаест година рада Директората цивилног ваздухопловства и SMATSA-е обележено је у среду у Скупштини Града Београда, а међу присутнима су, поред њихових представника, били и представници Владе и других ваздухопловних компанија и институција.

Тим поводом, пристунима се обратила директорка Директората Мирјана Чизмаров која је говорила о почецима рада те институције, њеним досадашњим резултатима, као и будућим плановима:

- Готово смо заокружили процес доношења подзаконских аката за извршење Закона о ваздушном саобраћају, радимо на постизању потпуне усаглашености са међународним ваздухопловним стандардима и препорученом праксом ICAO и европском регулативом.

Такође, остварили смо изузетно успешну сарадњу са Европском Комисијом и Европском агенцијом за ваздухопловну безбедност која редовно прати и контролише наш рад. Стандардизациона инспекција и ЕАСА су потврдили највиши ниво стандардизације у оквиру ЕАСА система, виши него у неким земљама Европске уније.

Очекујемо да уз подршку наше Владе што скорије уведемо србију у јединствено европско ваздухопловно подручје, да постанемо пуноправна чланица EASA-е, да узмемо још активније учешће у раду свих међународних ваздухопловних организација, интензивирамо и додатно унапредимо сарадњу са цивилним ваздухопловним властима држава у региону. -

Обраћању се придружио и директор SMATSA-е Предраг Јовановић који је том приликом истакао значај рада те две институције и подсетио на резултате које је Контрола летења остварила у претходних 15 година:

-  Морам да кажем да је 2018. година донела неколико историјских резултата. Први пут икада у зони одговорности SMATSA-е опслужено је више од 700.000 летова и то су само летови који се одвијају по правилима инструменталног летења. Следећи историјски рекорд, у неколико наврата поновљен, је више од 3.000 летова у току дана.

Такође, забележили смо први пут вршне сате са преко 200 авиона, чак 220 авиона у једном сату. Оно што се из ових цифара не види, а врло је битно, је да је овај саобраћај опслужен без иједног озбиљнијег инцидента. -

Како је протекло окупљање, ко је био присутан и о чему је још било речи у обраћањима погледајте на следећем видео снимку:

https://youtu.be/kFp_T3zyF7g 


Назад на остале вести