Законом о изменама и допунама Закона о републичким административним таксама, ("Службени гласник Републике Србије" бр. 86/19), који ступа на снагу 14. децембра, предвиђена је нова Републичка административна такса за Решења којим се одобрава транспорт или транзит наоружања и војне опреме. Износ таксе је 5590 динара.  Уредба о привремено резервисаним и привремено издвојеним деловима ваздушног простора ("Службени гласник РС", број 62/19) ступа на снагу 05.12.2019.  До 18. децембра 2019. године можете послати ваше примедбе, предлоге и сугестије на текст Предлог правилника о изменама и допуни Правилника о потврдама о обучености и сертификатима особља које обавља преглед обезбеђивања и центрима за обуку ваздухопловног особља у области обезбеђивања у ваздухопловству. 
Вести са сајта

Петнаест година рада Директората цивилног ваздухопловства и SMATSA-е

Петак, 18.01.2019.
Петнаест година рада Директората цивилног ваздухопловства и SMATSA-е

Петнаест година рада Директората цивилног ваздухопловства и SMATSA-е обележено је у среду у Скупштини Града Београда, а међу присутнима су, поред њихових представника, били и представници Владе и других ваздухопловних компанија и институција.

Тим поводом, пристунима се обратила директорка Директората Мирјана Чизмаров која је говорила о почецима рада те институције, њеним досадашњим резултатима, као и будућим плановима:

- Готово смо заокружили процес доношења подзаконских аката за извршење Закона о ваздушном саобраћају, радимо на постизању потпуне усаглашености са међународним ваздухопловним стандардима и препорученом праксом ICAO и европском регулативом.

Такође, остварили смо изузетно успешну сарадњу са Европском Комисијом и Европском агенцијом за ваздухопловну безбедност која редовно прати и контролише наш рад. Стандардизациона инспекција и ЕАСА су потврдили највиши ниво стандардизације у оквиру ЕАСА система, виши него у неким земљама Европске уније.

Очекујемо да уз подршку наше Владе што скорије уведемо србију у јединствено европско ваздухопловно подручје, да постанемо пуноправна чланица EASA-е, да узмемо још активније учешће у раду свих међународних ваздухопловних организација, интензивирамо и додатно унапредимо сарадњу са цивилним ваздухопловним властима држава у региону. -

Обраћању се придружио и директор SMATSA-е Предраг Јовановић који је том приликом истакао значај рада те две институције и подсетио на резултате које је Контрола летења остварила у претходних 15 година:

-  Морам да кажем да је 2018. година донела неколико историјских резултата. Први пут икада у зони одговорности SMATSA-е опслужено је више од 700.000 летова и то су само летови који се одвијају по правилима инструменталног летења. Следећи историјски рекорд, у неколико наврата поновљен, је више од 3.000 летова у току дана.

Такође, забележили смо први пут вршне сате са преко 200 авиона, чак 220 авиона у једном сату. Оно што се из ових цифара не види, а врло је битно, је да је овај саобраћај опслужен без иједног озбиљнијег инцидента. -

Како је протекло окупљање, ко је био присутан и о чему је још било речи у обраћањима погледајте на следећем видео снимку:

https://youtu.be/kFp_T3zyF7g 


Назад на остале вести