Уредба о привремено резервисаним и привремено издвојеним деловима ваздушног простора ("Службени гласник РС", број 62/19) ступа на снагу 05.12.2019.  До 18. децембра 2019. године можете послати ваше примедбе, предлоге и сугестије на текст Предлог правилника о изменама и допуни Правилника о потврдама о обучености и сертификатима особља које обавља преглед обезбеђивања и центрима за обуку ваздухопловног особља у области обезбеђивања у ваздухопловству. 
Вести са сајта

7. састанак Регионалног комитета за трагање и спасавање

Понедељак, 19.11.2018.
7. састанак Регионалног комитета за трагање и спасавање

Делегација Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије, предвођена директорком Мирјаном Чизмаров, учествовала је на састанку  Координационог одбора (Steering Board), Регионалног саветодавног комитета за трагање и спасавање у цивилном ваздухопловству (RASARAC).

Седми састанак RASARAC  је одржан 16.новембра 2018. године у Братислави, Словачка, држави која председава радом RASARAC током 2018.године.

На састанку су учествовали високи представници Србије, Словачке, Словеније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Мађарске, Македоније и Црне Горе, Аустрије и Чешке, уз подршку делегације EUROCONTROL-a, предвођена директором г.Емоном Бренаном, као и уз учешће представника ICAO EUR/NAT канцеларије из Париза.

Словачка, као домаћин састанка, се посебно захвалила директорки Мирјани Чизмаров и Директорату цивилног ваздухопловства на покретању иницијативе за унапређење сарадње у области трагања и спасавања, успостављањем RASARAC-a, као и доприноса који Директорат пружа у раду RASARAC-a. Ставу Словачке придружиле су и друге чланице RASARAC-a.

Састанак је имао за циљ анализирање годишњих извештаја држава чланица RASARAC-a по питању трагања и спасавања у цивилном ваздухопловству, затим анализу активности и препорука рада успостављених Радних група (међудржавни споразуми, оперативна питања и обуке), питање финансирања услуге трагања и спасавања у цивилном ваздухопловству, анализу извештаја RASARAC-a за 2018.годину, као и анализа предлога рада RASARAC-a за 2019.годину.

На иницијативу Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије, а на основу предлога EUROCONTROL и ICAO EUR/NAT, представници држава чланица RASARAC-a на састанку у Братислави,  потписали су Меморандум о разумевању на тему успостављања званичне сарадње и координације активности у области трагања и спасавања са представницима JRCC Larnaca, Cyprus.

На крају састанка извршена је церемонијална примопредаја дужности између Словачке и Словеније, као наредне државе која ће председавати радом RASARAC-a током 2019.године.


Назад на остале вести