Влада Републике Србије 08.05.2020. године донела је Закључак којим препоручује авио-превозиоцима да због отказаних летова услед ванредних околности путницима издају ваучер на основу кога ће моћи да остваре своја права. Више информација у делу ОбавештењаСмернице о очувању менталног здравља ваздухопловног особља које је донео Директорат цивилног ваздухопловства РС, можете прочитати у делу Обавештења  Поводом сутуације проузроковане пандемијом вируса COVID-19 Европска комисија објавила је документ где се наводи да ће одштетни захтеви путника бити третирани у складу са ванредном ситуацијом, која ослобађа превозиоца обавезе исплате штете путницима. Више информација у делу Обавештења Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије 13. априла 2020. године издао је Безбедносну наредбу 03/2020, која се односи на домаће и стране оператере који обављају међународни ванредни авио-превоз, домаће и стране оператере који обављају некомерцијално летење у међународном авио-превозу, у циљу спречавања, ширења и сузбијања вируса COVID-19 Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација  10. јануара 2020. године у "Службеном гласнику РС" објављени су Правилник о беспилотним ваздухопловима, Правилник о изменама и допуни Правилника о потврдама о обучености и сертификатима особља које обавља преглед обезбеђивања и центрима за обуку ваздухопловног особља у области обезбеђивања у ваздухопловству и Правилник о забрани или ограничењу летења авио-превозилаца из трећих држава. Наведени прописи ступају на снагу 18. јануара, изузев Правилника о беспилотним ваздухопловима, који ступа на снагу 15. фебруара.   
Вести са сајта

Успешно завршена обука трагања и спасавања

Петак, 27.04.2018.
Успешно завршена обука трагања и спасавања

Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије у сарадњи са колегама из Заједничког спасилачко-координационог центра Ларнака/Кипар организовао је обуку трагања и спасавања за чланове Регионалног комитета трагања и спасавања.

Обука је организована од 18. до 20. априла у просторијама Директората уз присуство 35 представника система трагања и спасавања 10 држава из окружења а које су укључене у рад Регионалног комитета – Словачка, Словенија, Хрватска, БЈР Македонија, Мађарска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Аустрија, Бугарска и Србија.
 
Обука је организована са циљем обезбеђјивања основне обуке за руководећи и оперативни ниво у области трагања и спасавања.
 
Предавачи на обуци биле су колеге из JRCC Ларнака/Кипар организације која има могућности, искуства и квалитета да организује обуке, уз сагласност канцеларије ICAO из Париза.
 
 
Обука је била изузетно успешна и са становишта предавача а посебно са становишта полазника обуке. Следећа активност Регионалног комитета, на предлог Србије, биће увид у практичну примену стечених знања током обуке посматрањем мултинационалне вежбе трагања и спасавања пуног капацитета, која се организује на Кипру, у мају 2018. године.
 

Назад на остале вести