Влада Републике Србије 08.05.2020. године донела је Закључак којим препоручује авио-превозиоцима да због отказаних летова услед ванредних околности путницима издају ваучер на основу кога ће моћи да остваре своја права. Више информација у делу ОбавештењаСмернице о очувању менталног здравља ваздухопловног особља које је донео Директорат цивилног ваздухопловства РС, можете прочитати у делу Обавештења  Поводом сутуације проузроковане пандемијом вируса COVID-19 Европска комисија објавила је документ где се наводи да ће одштетни захтеви путника бити третирани у складу са ванредном ситуацијом, која ослобађа превозиоца обавезе исплате штете путницима. Више информација у делу Обавештења Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација   
Вести са сајта

Европска комисија у посети Директорату

Четвртак, 14.12.2017.
Европска комисија у посети Директорату

Европска комисија у посети Директорату

 

Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије је у периоду од 11. до 13. децембра 2017. године био домаћин експертском тиму Европске комисије.

Сврха посете Европске комисије била је процена примене Мултилатералног споразума о успостављању јединственог европског ваздухопловног подручја (ЕСАА споразум) у Републици Србији.

ЕСАА споразум има за циљ ширење заједничког ваздухопловног подручја на простор југоисточне Европе ради потпуне интеграције у јединствено европско ваздухопловно тржиште.

Састанак је имао посебан значај и због тога што је Република Србија прва држава коју је експертски тим Европске комисије посетио после ступања на снагу ЕСАА споразума, 1. децембра 2017. године.

Приликом посете процењен је напредак у примени прописа у области цивилног ваздухопловства и  прописа из области повезаних са цивилним ваздухопловством (туризам, радни односи, осигурање, одговорност за штету, заштита потрошача, заштита животне средине).

Осим представника Директората цивилног ваздухопловства у раду су учествовали и представници Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства за европске интеграције, Министарства правде, Министарства за рад, запошљавања, борачка и социјална питања, Министарства финансија, Народне банке Србије, Комисије за заштиту конкуренције, Комисије за контролу државне помоћи, Центра за истраживање несрећа у саобраћају, Аеродрома „Никола Тесла“ Београд, Air Serbia-е и SMATSA- е.

Као резултат посете, представници Европске комисије су похвалили изузетне напоре које је Република Србија, а посебно Директорат цивилног ваздухопловства, уложила у примену  ЕСАА споразума и потврдили значајан напредак који је постигнут у периоду од последње посете.

 

 


Назад на остале вести