Обавештење у вези са обављањем безбедносне провере је постављено у делу Обезбеђивање / Обавештења и захтевиУсвојене измене и допуне Закона о ваздушном саобраћају, више о томе можете видети на http://cad.gov.rs/strana/16551Скраћен поступак прибављања сагласности за упис ваздухоплова чији је власник или корисник страно физичко или правно лице. Детаљно о томе на www.cad.gov.rs/plovidbenost/obrasci  Објављено Упутсво за имплементацију Уребе(ЕУ) 2016/539 (PBN). Више о томе на www.cad.gov.rs/Vazduhoplovno osoblje/Letačko osoblje/Pravilnici.  Од 01. jula 2018. године Републичка административна такса износи 840,00 РСД.   
Вести са сајта

Михајловићева и Ки: Област ваздушног саобраћаја уређена по највишим европским стандардима

Уторак, 22.11.2016.
Михајловићева и Ки: Област ваздушног саобраћаја уређена по највишим европским стандардима

Потпредседница Владе Србије и министарка саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са Патриком Кијем, директором Европске агенције за безбедност ваздушног саобраћаја (ЕАSА), који је честитао Михајловићевој на посвећености Владе развоју ваздушног саобраћаја.
 
“Честитам вам на посвећености развоју ваздушног сектора и оствареним резултатима”, рекао је Ки, који је похвалио досадашњу сарадњу Европске агенције за безбедност ваздушног саобраћаја са српским партнерима.
 
 
Потпредседница Владе је рекла да је поносна што је сектор ваздушног саобраћаја уређен по највишим европским и светским стандардима. “Кад је ова област у питању, Србија је већ део Европске уније”, нагласила је Михајловићева.
 
Ки је истакао да развој авио-компанија мора да прати одговарајућа инфраструктура, која подразумева не само аеродроме, већ и одговарајуће стандарде и процедуре и стално унапређење безбедности саобраћајне инфраструктуре, укључујући смањење ризика од сајбер-напада.
 
На састанку, којем је присуствовала и директорка Директората цивилног ваздухопловства, Мирјана Чизмаров, било је речи и о потенцијалима за развој српске авио-индустрије и њеном позиционирању на светском тржишту. 
 
 
ЕАSА је надлежна за све сегменте безбедности ваздушног саобраћаја, укључујући безбедност пловидбе, аеродрома, саобраћаја и лиценцирања. У свом чланству има 32 државе, укључујући све државе чланице ЕУ, Швајцарску, Норвешку, Лихтенштајн и Исланд, док Србија од 2007. има статус посматрача. 
 
ЕАSA од 2009. проверава усаглашеност српских прописа са регулативом ЕУ у области ваздушног саобраћаја. Досадашње инспекције потврдиле су да Србија, посредством Директората цивилног ваздухопловства, примењује европске стандарде ваздухопловне безбедности на изузетно високом нивоу.
 
 
КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЕДНИЦЕ ВЛАДЕ
МИНИСТАРСТВО ГРАЂЕВИНАРСТВА,
САОБРАЋАЈА И ИНФРАСТРУКТУРЕ
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Назад на остале вести