Уредба о привремено резервисаним и привремено издвојеним деловима ваздушног простора ("Службени гласник РС", број 62/19) ступа на снагу 05.12.2019.  До 18. децембра 2019. године можете послати ваше примедбе, предлоге и сугестије на текст Предлог правилника о изменама и допуни Правилника о потврдама о обучености и сертификатима особља које обавља преглед обезбеђивања и центрима за обуку ваздухопловног особља у области обезбеђивања у ваздухопловству. 
Вести са сајта

Ваздушни путеви Србије од 1. јула у европском систему наплате

Недеља, 01.07.2007.
Наплата услуга за коришћење ваздушних путева Србије од 1. јула ове године, обављаће се из Европске организације за безбедност ваздушне пловидбе EUROCONTROL са седиштем у Бриселу.
 
Потписивањем EUROCONTROL Конвенције 1. јула 2005. године, и овом одлуком Комитета Европске организације за безбедност ваздушне пловидбе о уласку у јединствен систем Србија је у потпуности интегрисана у ову европску организацију, као држава чија је ваздухопловна власт заснована на принципима и стандардима ЕУ.
Тиме је Србија учинила значајан корак у процесу придруживања ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ.
 
На састанку одржаном 14. јуна у Бриселу, делегације Директората цивилног ваздухопловства Србије (ваздухопловне власти) и SMATSA - Агенције за контролу летења Србије и Црне Горе, известиле су Комитет EUROCONTROL да је наша држава испунила све услове за пријем у јединствен систем рутних наплата. То подразумева:
  • да држава примењује европске прописе који обезбеђују безбедан, сигуран, ефикасан и еколошки чист ваздушни простор и
  • да трошкове услуга за промет у ваздушном саобраћају формира на основу стандарда Европске уније.
Комитет EUROCONTROL-а је, први пут у досадашњој пракси, одлучио да две независне државе, у овом случају Србија и Црна Гора, имају заједничку цену за наплату рутних надокнада. 

Назад на остале вести