Влада Републике Србије 08.05.2020. године донела је Закључак којим препоручује авио-превозиоцима да због отказаних летова услед ванредних околности путницима издају ваучер на основу кога ће моћи да остваре своја права. Више информација у делу ОбавештењаСмернице о очувању менталног здравља ваздухопловног особља које је донео Директорат цивилног ваздухопловства РС, можете прочитати у делу Обавештења  Поводом сутуације проузроковане пандемијом вируса COVID-19 Европска комисија објавила је документ где се наводи да ће одштетни захтеви путника бити третирани у складу са ванредном ситуацијом, која ослобађа превозиоца обавезе исплате штете путницима. Више информација у делу Обавештења Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије 13. априла 2020. године издао је Безбедносну наредбу 03/2020, која се односи на домаће и стране оператере који обављају међународни ванредни авио-превоз, домаће и стране оператере који обављају некомерцијално летење у међународном авио-превозу, у циљу спречавања, ширења и сузбијања вируса COVID-19 Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација  10. јануара 2020. године у "Службеном гласнику РС" објављени су Правилник о беспилотним ваздухопловима, Правилник о изменама и допуни Правилника о потврдама о обучености и сертификатима особља које обавља преглед обезбеђивања и центрима за обуку ваздухопловног особља у области обезбеђивања у ваздухопловству и Правилник о забрани или ограничењу летења авио-превозилаца из трећих држава. Наведени прописи ступају на снагу 18. јануара, изузев Правилника о беспилотним ваздухопловима, који ступа на снагу 15. фебруара.   
Вести са сајта

Генерални директор EUROCONTROL у ДЦВ

Петак, 02.11.2007.
Генерални директор EUROCONTROL госп. Виктор Агуадо био је у радној посети Београду 31. октобра и 1. новембра. Први човек Европске организације за безбедност ваздушне пловидбе, посетио је Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије, где се састао са генералним директорима ДЦВ и Агенције за контролу летења, Драгољубом Трговчевићем и Николом Станковом, како би се информисао докле се стигло у примени „ЕСАА Споразума“, усаглашавању наших закона са регулативом Европске Уније као и са тренутним стањем ваздухопловних власти Србије. Господин Виктор Агуадо изразио је задовољство оним што је ДЦВ учинио на пољу примене ваздухопловне регулативе и спровођењу „ЕСАА Споразума“. Према његовим речима, Србија је у тим областима учинила више од свих других земаља западног Балкана. 
 
Генерални директор EUROCONTROL је током своје дводневне посете Србији, разговарао са потпредседником Владе Србије Божидаром Ђелићем и као и са представницима Министарсва за инфраструктуру. Теме састанка биле су учешће, безбедност и развој ваздушних путева Србије у систему заједничких Европских ваздушних путева.  

Назад на остале вести