Обавештење у вези са обављањем безбедносне провере је постављено у делу Обезбеђивање / Обавештења и захтевиУсвојене измене и допуне Закона о ваздушном саобраћају, више о томе можете видети на http://cad.gov.rs/strana/16551Скраћен поступак прибављања сагласности за упис ваздухоплова чији је власник или корисник страно физичко или правно лице. Детаљно о томе на www.cad.gov.rs/plovidbenost/obrasci  Објављено Упутсво за имплементацију Уребе(ЕУ) 2016/539 (PBN). Више о томе на www.cad.gov.rs/Vazduhoplovno osoblje/Letačko osoblje/Pravilnici.  Од 01. jula 2018. године Републичка административна такса износи 840,00 РСД.   
Вести са сајта

Парафиран Споразум о ваздушном саобраћају Србије и Емирата

Четвртак, 15.10.2009.
У Влади Србије парафиран је Споразум о ваздушном саобраћају између Републике Србије и Уједињених Арапских Емирата.
 

Споразум ће омогућити да наша национална авио-компанија Јат Ервејз и авио-компаније из Емирата успоставе неограничен број летова између двеју земаља, са могућношћу успостављања веза преко аеродрома у тим државама, и са другим земљама. 

Документ су парафирали државни секретар Министарства инфраструктуре Србије Миодраг Миљковић и заменик генералног директора цивилне авијације Емирата Омар Бин Галеб, а ускоро ће га потврдити обе владе.

До сада је саобраћај између Србије и Уједињених Арапских Емирата одржавао само ЈАТ, који је из Београда летео два пута седмичнио за Абу Даби, један од седам емирата.

Министар за инфраструктуру Републике Србије Милутин Мркоњић рекао је да је споразум изузетно значајан за обе земље јер ће осим повезивања у ваздушном транспорту поспешити  туризам, економију и долазак нових инвестиција у Србију. Министар је навео и податак да у овом тренутку више од 250 пилота и стјуардеса из Србије ради у емиратским авио-компанијама.

Директор Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије Небојша Старчевић оценио је да је овај споразум изузетно модеран и либералан јер авио-компанијама даје неограничену слободу у избору фреквенција и дестинација. Он је нагласио да Србија споразумом "отвара ваздушну капију ка истоку". Споразум представља вид "отвореног неба" Србије и Уједињених Арапских Емирата, који већ имамо са Европом у оквиру Мултилатералног споразума о заједничком ваздушном простору, рекао је Небојша Старчевић.

Представници Уједињених Арапских Емирата изразили су велико задовољство због парафирања споразума о ваздушном саобраћају двеју земаља, истичући да ће Србија од сада бити једна од стратешких дестинација за емиратске авио-компаније. Посебно су задовољни пријемом у нашој земљи, пријатељским односом и могућношћу да унапредимо пословну сарадњу и на другим пољима.


Назад на остале вести