Редован термин тестирања у процесу иницијалне и периодичне сертификације особља које обавља преглед обезбеђивања на аеродрому почиње од 15. јула 2019. године. Сви заинтересовани субјекти треба да поднесу захтеве Директорату најкасније до 08. јула 2019. године. Детаљније у делу Обезбеђивање / Обавештења и захтеви /Обавештење о редовном термину тестирања у процесу иницијалне и периодичне сертификације особља које обавља преглед обезбеђивања на аеродрому - јул 2019.Обавештење у вези са обављањем безбедносне провере је постављено у делу Обезбеђивање / Обавештења и захтевиУсвојене измене и допуне Закона о ваздушном саобраћају, више о томе можете видети на http://cad.gov.rs/strana/16551Скраћен поступак прибављања сагласности за упис ваздухоплова чији је власник или корисник страно физичко или правно лице. Детаљно о томе на www.cad.gov.rs/plovidbenost/obrasci  Објављено Упутсво за имплементацију Уребе(ЕУ) 2016/539 (PBN). Више о томе на www.cad.gov.rs/Vazduhoplovno osoblje/Letačko osoblje/Pravilnici.  Од 01. jula 2018. године Републичка административна такса износи 840,00 РСД   
Вести са сајта

Експерти Европске комисије за ваздушни саобраћај завршили радну посету Србији

Среда, 29.09.2010.
Делегација Европске комисијe за ваздушни саобраћај боравила је у радној посети Директорату цивилног ваздухопловства Републике Србије од 27. - 29. септембра, како би  утврдила напредак у примени Мултилатералног споразума о заједничком ваздухопловном подручју Европе - ЕСАА споразум.
 
У делегацији Европске комисије били су представници Генералног директората  за транспорт Данијел Едвардс и Кристина Вартсос, експерт за ваздухопловну регулативу Фредерик Соренсен, експерт за сигурност ваздушног саобраћаја Хенрик Красовски, експерт за безбедност авио саобраћаја Јохан Ван Дер Брук, експерт за АТМ Жан Марк Гаро и представници  делегације ЕК у Србији, Барбара Росе Фернандез и Драган Лалић.   
 
Током тродневне посете Београду , експерти из Брисела  разговарали су са представницима   Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије, Агенције за контролу летења,  Аеродрома „ Никола Тесла“, Министарства за инфраструктуру, Министарства спољних послова, Министарства економије и регионалног развоја, Министарства финансија, Министарства трговине, Министарсва рада и социјалне политике. 
Делегација Европске комисије за ваздушни саобраћај   сусрела се и са представницима домаћих и страних авио компанија које послују у Србији.
 
Експерти Европске комисије за ваздушни саобраћај веома су задовољни нивоом напретка у примени ЕСАА споразума као и целокупном ситацијом у цивилном ваздухопловству Републике Србије, али ће детаље о томе изнети  у  званичном извештају који ће  крајем октобра  доставити Србији.
 
Ово je  пета посета  делегације Европске комисије за ваздушни саобраћај  нашој земљи, организованa поводом примене  ЕСАА споразума. 
 
Подсетимо, Република Србија је ЕСАА споразум потписала 29.јуна 2006. године са Европском унијом, земљама западног Балкана, Исландом и Норвешком а Народна скупштина га је ратификовала 13. маја 2009. године.
 
Наведени споразум предвиђа потпуно усаглашавање домаћих прописа са прописима Европске заједнице у областима ваздухопловне сигурности, безбедности, управљања ваздушним саобраћајем, руковођења аеродромима, заштиту права путника и других корисника услуга у ваздушном саобраћају, либерализације ваздухопловног тржишта, забрану државне помоћи и заштите животне средине.

Директорат цивилног ваздухоплоства Републике Србије је координатор сарадње са Европском комисијом у циљу правилне примене ЕСАА споразума 


Назад на остале вести