Законом о изменама и допунама Закона о републичким административним таксама, ("Службени гласник Републике Србије" бр. 86/19), који ступа на снагу 14. децембра, предвиђена је нова Републичка административна такса за Решења којим се одобрава транспорт или транзит наоружања и војне опреме. Износ таксе је 5590 динара.  Уредба о привремено резервисаним и привремено издвојеним деловима ваздушног простора ("Службени гласник РС", број 62/19) ступа на снагу 05.12.2019.  До 18. децембра 2019. године можете послати ваше примедбе, предлоге и сугестије на текст Предлог правилника о изменама и допуни Правилника о потврдама о обучености и сертификатима особља које обавља преглед обезбеђивања и центрима за обуку ваздухопловног особља у области обезбеђивања у ваздухопловству. 
Вести са сајта

Србија напредовала у развоју ваздушног саобраћаја

Среда, 20.10.2010.

Председник Владе Републике Србије Мирко Цветковић рекао је данас да ће бити уложена значајна средства за унапређење инфраструктуре ваздушног саобраћаја у Србији, као и да ће бити испуњени сви европски стандарди у тој области.

 
Цветковић је на свечаности поводом обележавања 100-годишњице српског цивилног ваздухопловства и ступања на снагу Закона о ваздушном саобраћају, одржаној у Музеју ваздухопловства Србије,  навео да ће се радити и на унапређењу мреже аеродрома у Србији и стварању услова да се на Батајници, Лађевцима, Пониквама и аеродромима у Вршцу и Бору обавља регионални авио-саобраћај.
 
Председник Владе је најавио улагања у развој објеката Јат технике, која се бави одржавањем и поправком авиона. 
 
Министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић рекао је да на стогодишњицу српског ваздухопловства Србија добија нови Закон о ваздушном саобраћају и тиме спремнија и модернија улази у други век грађења и унапређивања ове области.
 
Шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер изјавио је  да је Србија применом новог Закона о ваздушном саобраћају, напредовала у прихватању европских стандарда и истакао да ће то бити забележено у извештају Европске комисије о напретку Србије.
 
Дежер је оценио да је за грађане Србије добро што захваљујући примени споразума о отвореном небу и укидању шенгенских виза на српско тржиште долазе нове авио-компаније и што имају могућност да лете нискотарифним компанијама по значајно нижим ценама.
О значају Закона о цивилном ваздухопловству говорили су и представници радне групе који су учествовали у изради новог закона, државни секретар у Министарству за инфраструктуру Миодраг Миљковић, директор Директората цивилног ваздухопловства Небојша Старчевић и председник УО Агенције за контролу летења Србије и Црне Горе Никола Станков. Сви су се сложили да ће нови закон поред убрзаног развоја ваздушног саобраћаја допринети још већој безбедности летења што је и примарни задатак свих који учествују у овом послу.
О славној прошлости ваздухопловства у Србији говорио је историчар Чедомир Јанић, који је истакао изузетну храброст пионира српског ваздухопловства Ивана Сарића. Сарић је 16. октобра 1910. године у Суботици, у летелици коју је сам конструиосао извео први јавни лет у тадашњој Србији. 
Министар Мркоњић је овом приликом председнику Владе Србије Мирку Цветковићу уручио макету летелице којом је Иван Сарић пре сто година полетео и тада поставиo темеље српског ваздухопловства сврставши Србију  међу прве државе света које су  почеле да развијају ваздухопловство.
 

Назад на остале вести