Подношење рекламација путника преко веб форме на сајту Директората, више о томе на линку  Од 01.07.2023. године Републичка административна такса износи 1040,00 динара  Захтев за одобравање летења беспилотног ваздухоплова у својству странке у управном поступку подносе власник/корисник или оператер бесилотног ваздухопловног непосредно или преко овлашћеног пуномоћника  Нова издања образаца Одељења пловидбености можете преузети на следећем линку 
НАЦИОНАЛНИ ПРОГРАМ ЗА ОБЕЗБЕЂИВАЊЕ У ВАЗДУХОПЛОВСТВУ И НАЦИОНАЛНИ ПРОГРАМ ЗА ОЛАКШИЦЕ У ВАЗДУШНОМ САОБРАЋАЈУ
  • Примарни циљ Националног програма за обезбеђивање у ваздухопловству (у даљем тексту: Национални програм) је заштита путника, посада, особља које обавља послове за потребе цивилног ваздухопловства, пртљага, поште и робе, шире јавности, уређаја и опреме на ваздухоплову, уређаја, објеката и опреме који се користе за потребе цивилног ваздухопловства на аеродрому и ван њега, од радњи незаконитог ометања, на земљи или у лету. Национални програм одређује мере, радње и процедуре којима се цивилно ваздухопловство штити од радњи незаконитог ометања, утврђује одговорност за примену заједничких основних стандарда обезбеђивања у ваздухопловству и обезбеђује координација активности свих субјеката у остваривању Националног програма, ради побољшања обезбеђивања у ваздухопловству, редовности и ефикасности домаћег и међународног ваздушног саобраћаја. Национални програм доноси Влада Републике Србије и носи ознаку степена тајности ПОВЕРЉИВО и није доступан јавности. 
     
  • Национални програм за олакшице у ваздушном саобраћају чини скуп мера, административних и технолошких поступака којима се олакшава обављање међународног јавног авио-превоза у Републици Србији и убрзава ток путника, пртљага, робе и поште. Циљ Националног програма за олакшице у ваздушном саобраћају је да се дефинишу надлежности државних органа, организација, правних лица, оператера аеродрома, авио превозиоца и других субјеката за спровођење програм и одреде права и дужности у спровођењу програма. Целокупан Национални програм за олакшице у ваздушном саобраћају можете погледати овде.