Влада Републике Србије 08.05.2020. године донела је Закључак којим препоручује авио-превозиоцима да због отказаних летова услед ванредних околности путницима издају ваучер на основу кога ће моћи да остваре своја права. Више информација у делу ОбавештењаСмернице о очувању менталног здравља ваздухопловног особља које је донео Директорат цивилног ваздухопловства РС, можете прочитати у делу Обавештења  Поводом сутуације проузроковане пандемијом вируса COVID-19 Европска комисија објавила је документ где се наводи да ће одштетни захтеви путника бити третирани у складу са ванредном ситуацијом, која ослобађа превозиоца обавезе исплате штете путницима. Више информација у делу Обавештења Директорат је објавио редовне термине сертификације за особље прегледа обезбеђивања, руководиоце за обезбеђивање у ваздухопловству и инструкторе у области обезбеђивања у ваздухопловству, детаљније у делу Обезбеђивање/Сертификација   
Најаве догађаја

Састанак регионалног Комитета за трагање и спасавање

Уторак, 07.11.2017.
Састанак регионалног Комитета за трагање и спасавање

Састанак регионалног Комитета за трагање и спасавање

 

 

Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије биће у четвртак 9. новембра у Београду домаћин и председавајући 4. регионалног Комитета за трагање и спасавање.

Учешће на састанку који ће се одржати у згради „СМАТСА“ на аеродрому „Никола Тесла“ потврдили су највиши представници ваздухопловних власти из Аустрије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Мађарске, Македоније, Србије, Словачке, Словеније и Хрватске. Поред њих састанку ће присуствовати и директор ЕУРОКОНТРОЛ-а, Франк Бренер, као и Џорџ Фирикан, заменик директора канцеларије ИКАО за Европу и Северни Атлантик.

Теме састанка биће анализа досадашњих резултата и усвајање одлука и смерница за даљи рад Комитета у циљу унапређења кординације и сарадње надлежних за област трагања и спасавања на територији готово целокупне Југоисточне Европе.

Очекује се и потписивање Меморандума о разумевању између земаља чланица Комитета за трагање и спасавање и ЕУРОКОНТРОЛ-а који би пружио основ за даљу подршку Европске агенције за безбедност ваздушне пловидбе регионалној иницијативи која је почела у Београду фебруара 2016.године.

У претходном периоду у оквиру Комитета реализоване су бројне заједничке активности, усмерене ка унапређењу заједничке сарадње, реализацији заједничких обука и стварање оперативних капацитета за спровођење регионалних операција трагања и спасавања.

Састанак је и прилика да се председавање Комитетом свечано преда Републици Словачкој, с обзиром да ће она преузети ту улогу од Републике Србије у 2018. години.


назад