Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije 17. marta 2020. godine izdao je Bezbednosnu naredbu 01/2020, koja se odnosi na domaće i strane operatere koji obavljaju međunarodni vanredni avio-prevoz, domaće i strane operatere koji obavljaju nekomercijalno letenje u međunarodnom avio-prevozu, u cilju sprečavanja, širenja i suzbijanja COVID-19Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije 12. marta 2020. godine izdao je Operativno obaveštenje u cilju zaštite, koje nalaže svim operaterima koji obavljaju javni avio-prevoz, da obezbede dovoljnu količinu sredstava za dezinfekciju, a sve u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19 Direktorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija 10. januara 2020. godine u "Službenom glasniku RS" objavljeni su Pravilnik o bespilotnim vazduhoplovima, Pravilnik o izmenama i dopuni Pravilnika o potvrdama o obučenosti i sertifikatima osoblja koje obavlja pregled obezbeđivanja i centrima za obuku vazduhoplovnog osoblja u oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu i Pravilnik o zabrani ili ograničenju letenja avio-prevozilaca iz trećih država. Navedeni propisi stupaju na snagu 18. januara, izuzev Pravilnika o bespilotnim vazduhoplovima, koji stupa na snagu 15. februara.   
Vesti sa sajta

Pooštrena kontrola putnika na direktnim letovima za Sjedinjene Američke Države

Sreda, 09.07.2014.
Uprava za bezbednost u saobraćaju Sjedinjenih Američkih Država, uvela je početkom jula pojačane mere kontrole putnika u vazdušnom saobraćaju na pojedinim međunarodnim aerodromima sa kojih se obavljaju direktni letovi za SAD.
 
Mere se odnose na dodatnu kontrolu putnika i njihovih elektronskih uređaja (laptopova, mobilnih telefona…)
Službe obezbeđivanja na aerodromima detaljno će pregledati putnike i njihove uređaje pre ulaska u avion na direktni let za SAD. Uređaji koji nisu ispravni ili im je baterija ispražnjena neće moći da se unesu u avion.
 
Američka uprava za bezbednost u saobraćaju, ističe u svom saopštenju za javnost, da su pojačane mere kontrole putnika u avio-saobraćaju uvedene na osnovu procena bezbednosnih službi SAD.
 
Ove pojačane mere bezbednosti ne sprovode se na aerodromima u Srbiji, jer Srbija još uvek nema direktne letove za Sjedinjene Američke Države.
 
Obaveštavamo putnike koji iz Srbije putuju za SAD, sa drugih međunarodnih aerodroma, da obrate pažnju na ovu informaciju i pripreme svoje elektronske uređaje za putovanje u skladu sa novim merama bezbednosti. 

Nazad na ostale vesti