Direktorat je doneo odluke o produženju roka važenja ovlašćenja upisanih u sertifikat osoblja obezbeđivanja i produženju roka važenja odgovornih rukovodilaca za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu. Više informacija u delu sajta Obezbeđivanje/Obaveštenja i zahteviVlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija  
Vesti sa sajta

Radionica "Bezbednost na PSS-u na mešovitom aerodromu"

Sreda, 15.05.2019.
Radionica "Bezbednost na PSS-u na mešovitom aerodromu"

U sklopu saradnje sa Evrokontrolom i njihove podrške državama članicama ("Support to State" projekat), Direktorat će biti domaćin  radionice „Runway Safety at joint use aerodrome “  u periodu od 20-21. maja 2019. godine.

Radionicu će voditi predavači iz Evrokontrola i predstavnici Odeljenja za ATM/ATCO/MET/AIS, a kako je tema bezbednost na PSS-u na mešovitim aerodromima, pored predstavnika Odeljenja aerodroma, pozivu su se odazvali predstavnici Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo, Komande RViPVO, Aerodroma Srbije i aerodroma Niš i Kraljevo.

Glavne teme će biti podizanje svesti o važnosti održavanja bezbednosti na PSS-u na mešovitim aerodromima, predstavljanje glavnih smernica iz EAPPRI Edition 3.0 (European Action Plan for the Prevention of Runway Incursions), značaj obrazovanja lokalnih RST (Runway Safety Teams) u odgovarajućem i delotvornom sastavu i diskusija o najboljoj praksi kao i o dosadašnjim iskustvima u ovoj oblasti”.


Nazad na ostale vesti