Zakon o izmenama i dopunama Zakona o vazdušnom saobraćaju objavljen je u "Službenom glasniku RS", broj 09/20 i stupa na snagu 12. februara 2020. godine.  ONE STOP SECURITY  u Srbiji. Od januara 2020. godine sistem obezbeđivanja u vazduhoplovstvu u našoj zemlji isti kao u zemljama Evropske unijeDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija 10. januara 2020. godine u "Službenom glasniku RS" objavljeni su Pravilnik o bespilotnim vazduhoplovima, Pravilnik o izmenama i dopuni Pravilnika o potvrdama o obučenosti i sertifikatima osoblja koje obavlja pregled obezbeđivanja i centrima za obuku vazduhoplovnog osoblja u oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu i Pravilnik o zabrani ili ograničenju letenja avio-prevozilaca iz trećih država. Navedeni propisi stupaju na snagu 18. januara, izuzev Pravilnika o bespilotnim vazduhoplovima, koji stupa na snagu 15. februara.   
Vesti sa sajta

ODRŽANA 36.SEDNICA EVROPSKE KONFENERCIJE CIVILNOG VAZDUHOPLOVSTVA

Ponedeljak, 16.07.2018.
ODRŽANA 36.SEDNICA EVROPSKE KONFENERCIJE CIVILNOG VAZDUHOPLOVSTVA

ODRŽANA 36.SEDNICA EVROPSKE KONFENERCIJE CIVILNOG VAZDUHOPLOVSTVA

 

Zapažena uloga Srbije

 

U Strazburu je održano 36. plenarno zasedanje ECAC (Evropska konferencija civilnog vazduhoplovstva) uz zapaženo učešće Republike Srbije koju je predstavljala Mirjana Čizmarov, direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije.

Generalni direktori 44 države članice Evropske konferencije civilnog vazduhoplovstva (EASA) sastali su se sa predstavnicima ICAO-a,  Evropske komisije, EUROCONTOL-a, EASA, IATA,  kako bi raspravljali o aktuelnim pitanjima u međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu i usvojili radni program i budžet ECAC-a za naredne tri godine.

Plenarnoj sednici ECAC-a obratio se predsednik Saveta ICAO, Olumuyiwa Benard Aliu , kao i generalni sekretar ICAO Fang Liu, ukrajinski ministar infrastrukture Volodymyr Omelyan, generalni direktor za transport i mobilnost Evropske komisije Henrik Hololei i generalni direktor IATA, Alexandre de Juniac.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije imao je zapaženu ulogu na ovom zasedanju s obzirom da je Mirjana Čizmarov u svojstvu paneliste učestovala u diskusiji na temu „Obezbeđivanje u vazduhoplovstvu i olakšice“, zajedno sa generalnim direktorima civilnog vazduhoplovstva Italije i Velike Britanije.

Učesnici Planarne sednice složili su se da promovisanje sigurnog, bezbednog i održivog vazdušnog saobraćaja jeste najvažnija misija Evropske konfenrencije civilnog vazduhoplovstva, podsećajući da su paneli o vazduhoplovnoj sigurnosti, olakšicama i upravljanju vazdušnim saobraćajem  višestruko korisni.


Nazad na ostale vesti