Vlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija  
Vesti sa sajta

Prezentacija DCV na redovnoj godišnjoj radionici EASSS

Utorak, 11.07.2017.

 U organizaciji Eurocontrol-a u Briselu je dana 14. 06. 2017. godine održana redovna godišnja radionica Evropske vazduhoplovne koordinacione ćelije za krizne situacije EASSS (European Aviation Coordination Crisis Cell).

 
Na radionici su osim organizatora iz Eurocontrol - stalnih članova EASSS, učestvovali  i predstavnici Evropske komisije, Evropske agencije za bezbednost u vazduhoplovstvu EASA, Međunarodnog udruženja avio prevozilaca IATA, predstavnici agencije ENISA - The European Union Agency for Network and Information Security, kao veliki broj nacionalnih kontakt osoba za krizne situacije (State Focal Point - SFP) i/ili njihovih zamenika.
 
U okviru Radionice izvršen  je pregled poslova EACCC na:
-       ažuriranju Registra rizika opasnih pojava (do sada analizirano 18 pojava),
-       ažuriranju dokumenata Network Manager (NM) Implementing Rule i  SFP Role,
-       analiziranju opasnosti od Cuber napada,
-       sprovođenju vežbe POWER17 i izradi izveštaja sa vežbe,
-       pripremi vežbe CUBER18, itd.
 
Pod drugom tačkom dnevnog reda, EACCC update/Developments at State/local level prezentiran je status rada na poslovima upravljanja kriznim situacijam u vazduhoplovstvu u različitim državama. Ove godine prezentacije su održali predstavnici Danske i Srbije.
 
Na poziv predstavnika EACCC, LJiljana Savić, MET inspektor iz DCV u svojstvu zamenika SFP, prezentovala je ACM - Aviation Crisis Management System u Republici Srbiji koji je razvijen u Direktoratu civilnog vazduhoplovsta RS. Prezentacija je bila pripremljena za EACCC regionalnu radionicu održanu u novembru 2016. godine u Beogradu. Prezentacija je tada naišla na odličan prijem kod polaznika radionice pa je DCV dobio poziv da u Briselu prikaže trenutno stanje poslova u vezi sa ACM u Srbiji.
 
Prezentacija je i u Briselu naišla na izuzetno dobar prijem od organizatora i učesnika radionice i ocenjena je kao odličan prikaz sistema u Srbiji, a sam sistem je ocenjen kao veoma napredan u odnosu na većinu zemalja  u regionu, pa i šire u Evropi.
 
Tokom daljeg rada radionice kopredsedavajući (NM Director i predstavnik EC DG-MOVE), kao i mnogi učesnici u svojim diskusijama osvrtali su se na prezentaciju DCV u raznim kontekstima u vezi sa pojedinim tačkama dnevnog reda. Postavljana su i detaljnija pitanja u vezi sa stanjem poslova na ACM u Srbiji na koja je predstavnik DCV dao adekvatne odgovore.
 

Nazad na ostale vesti