Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije 17. marta 2020. godine izdao je Bezbednosnu naredbu 01/2020, koja se odnosi na domaće i strane operatere koji obavljaju međunarodni vanredni avio-prevoz, domaće i strane operatere koji obavljaju nekomercijalno letenje u međunarodnom avio-prevozu, u cilju sprečavanja, širenja i suzbijanja COVID-19Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije 12. marta 2020. godine izdao je Operativno obaveštenje u cilju zaštite, koje nalaže svim operaterima koji obavljaju javni avio-prevoz, da obezbede dovoljnu količinu sredstava za dezinfekciju, a sve u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19 Direktorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija 10. januara 2020. godine u "Službenom glasniku RS" objavljeni su Pravilnik o bespilotnim vazduhoplovima, Pravilnik o izmenama i dopuni Pravilnika o potvrdama o obučenosti i sertifikatima osoblja koje obavlja pregled obezbeđivanja i centrima za obuku vazduhoplovnog osoblja u oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu i Pravilnik o zabrani ili ograničenju letenja avio-prevozilaca iz trećih država. Navedeni propisi stupaju na snagu 18. januara, izuzev Pravilnika o bespilotnim vazduhoplovima, koji stupa na snagu 15. februara.   
Vesti sa sajta

Direktorat domaćin Radne grupe Eurokontrola-a

Sreda, 27.09.2017.
Direktorat domaćin Radne grupe Eurokontrola-a

Direktorat domaćin Radne grupe Eurokontrola-a

 

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije bio je domaćin 33. redovnog sastanka Radne grupe Eurokontrola-a za izradu godišnjih izveštaja o događajima od značaja za bezbednost vazdušnog saobraćaja.

Uz prisustvo 35 učesnika iz 21 države razgovaralo se, između ostalog, o inicijativama za unapređenje Sistema prijavljivanja događaja, upotrebama podataka dobijenih izradom AST izveštaja i upotrebom RAT metodologije za procenu ozbiljnosti rizika događaja.

 

Predstavnici Eurokontrola istakli su učesnicima značaj upotrebe transpondera u vazdušnom saobraćaju, kao i identifikaciju novih vrsta događaja i područja značajnih za bezbednost vazdušnog saobraćaja (zloupotreba dronova, ometanje posada aviona laserima).

Predstavnici Eurokonotrola posebno su istakli da ovakvi sastanci predstavljaju značajan izvor informacija za dalji rad Eurokontrola i EASA u domenu razvoja sistema za prijavljivanje događaja, njihovo istraživanje i naknadnu analizu istraženih događaja.


Nazad na ostale vesti