Direktorat je doneo odluke o produženju roka važenja ovlašćenja upisanih u sertifikat osoblja obezbeđivanja i produženju roka važenja odgovornih rukovodilaca za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu. Više informacija u delu sajta Obezbeđivanje/Obaveštenja i zahteviVlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija  
Vesti sa sajta

Direktorat domaćin Radne grupe Eurokontrola-a

Sreda, 27.09.2017.
Direktorat domaćin Radne grupe Eurokontrola-a

Direktorat domaćin Radne grupe Eurokontrola-a

 

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije bio je domaćin 33. redovnog sastanka Radne grupe Eurokontrola-a za izradu godišnjih izveštaja o događajima od značaja za bezbednost vazdušnog saobraćaja.

Uz prisustvo 35 učesnika iz 21 države razgovaralo se, između ostalog, o inicijativama za unapređenje Sistema prijavljivanja događaja, upotrebama podataka dobijenih izradom AST izveštaja i upotrebom RAT metodologije za procenu ozbiljnosti rizika događaja.

 

Predstavnici Eurokontrola istakli su učesnicima značaj upotrebe transpondera u vazdušnom saobraćaju, kao i identifikaciju novih vrsta događaja i područja značajnih za bezbednost vazdušnog saobraćaja (zloupotreba dronova, ometanje posada aviona laserima).

Predstavnici Eurokonotrola posebno su istakli da ovakvi sastanci predstavljaju značajan izvor informacija za dalji rad Eurokontrola i EASA u domenu razvoja sistema za prijavljivanje događaja, njihovo istraživanje i naknadnu analizu istraženih događaja.


Nazad na ostale vesti