Direktorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija 10. januara 2020. godine u "Službenom glasniku RS" objavljeni su Pravilnik o bespilotnim vazduhoplovima, Pravilnik o izmenama i dopuni Pravilnika o potvrdama o obučenosti i sertifikatima osoblja koje obavlja pregled obezbeđivanja i centrima za obuku vazduhoplovnog osoblja u oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu i Pravilnik o zabrani ili ograničenju letenja avio-prevozilaca iz trećih država. Navedeni propisi stupaju na snagu 18. januara, izuzev Pravilnika o bespilotnim vazduhoplovima, koji stupa na snagu 15. februara.   
Vesti sa sajta

Eksperti Evropske komisije za vazdušni saobraćaj završili radnu posetu Srbiji

Sreda, 29.09.2010.
Delegacija Evropske komisije za vazdušni saobraćaj boravila je u radnoj poseti Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije od 27. - 29. septembra, kako bi  utvrdila napredak u primeni Multilateralnog sporazuma o zajedničkom vazduhoplovnom području Evrope - ESAA sporazum.
 
U delegaciji Evropske komisije bili su predstavnici Generalnog direktorata  za transport Danijel Edvards i Kristina Vartsos, ekspert za vazduhoplovnu regulativu Frederik Sorensen, ekspert za sigurnost vazdušnog saobraćaja Henrik Krasovski, ekspert za bezbednost avio saobraćaja Johan Van Der Bruk, ekspert za ATM Žan Mark Garo i predstavnici  delegacije EK u Srbiji, Barbara Rose Fernandez i Dragan Lalić.   
 
Tokom trodnevne posete Beogradu , eksperti iz Brisela  razgovarali su sa predstavnicima   Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, Agencije za kontrolu letenja,  Aerodroma „ Nikola Tesla“, Ministarstva za infrastrukturu, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva finansija, Ministarstva trgovine, Ministarsva rada i socijalne politike. 
Delegacija Evropske komisije za vazdušni saobraćaj   susrela se i sa predstavnicima domaćih i stranih avio kompanija koje posluju u Srbiji.
 
Eksperti Evropske komisije za vazdušni saobraćaj veoma su zadovoljni nivoom napretka u primeni ESAA sporazuma kao i celokupnom sitacijom u civilnom vazduhoplovstvu Republike Srbije, ali će detalje o tome izneti  u  zvaničnom izveštaju koji će  krajem oktobra  dostaviti Srbiji.
 
Ovo je  peta poseta  delegacije Evropske komisije za vazdušni saobraćaj  našoj zemlji, organizovana povodom primene  ESAA sporazuma. 
 
Podsetimo, Republika Srbija je ESAA sporazum potpisala 29.juna 2006. godine sa Evropskom unijom, zemljama zapadnog Balkana, Islandom i Norveškom a Narodna skupština ga je ratifikovala 13. maja 2009. godine.
 
Navedeni sporazum predviđa potpuno usaglašavanje domaćih propisa sa propisima Evropske zajednice u oblastima vazduhoplovne sigurnosti, bezbednosti, upravljanja vazdušnim saobraćajem, rukovođenja aerodromima, zaštitu prava putnika i drugih korisnika usluga u vazdušnom saobraćaju, liberalizacije vazduhoplovnog tržišta, zabranu državne pomoći i zaštite životne sredine.

Direktorat civilnog vazduhoplostva Republike Srbije je koordinator saradnje sa Evropskom komisijom u cilju pravilne primene ESAA sporazuma 


Nazad na ostale vesti