Obaveštenje u vezi sa obavljanjem bezbednosne provere je postavljeno u delu Obezbeđivanje / Obaveštenja i zahtevi  Usvojene izmene i dopune Zakona o vazdušnom saobraćaju, više o tome možete videti na http://cad.gov.rs/strana/16551  Skraćen postupak pribavljanja saglasnosti za upis vazduhoplova čiji je vlasnik ili korisnik strano fizičko ili pravno lice. Detaljno o tome na www.cad.gov.rs/plovidbenost/obrasci   Objavljeno Uputsvo za implementaciju Urebe(EU) 2016/539 (PBN). Više o tome na www.cad.gov.rs/Vazduhoplovno osoblje/Letačko osoblje/Pravilnici.  Od 01. jula 2018. godine Republička administrativna taksa iznosi 840,00 RSD. 
Vesti sa sajta

U Beogradu otvorena nova zgrada Oblasnog centra kontrole letenja najmodernija u Evropi

Sreda, 27.10.2010.
Nova zgrada Oblasnog centra kontrole letenja u Beogradu otvorena je na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", u okviru projekta modernizacije i unapređenja sistema upravljanja vazdušnim saobraćajem u koji je ukupno uloženo oko 90 miliona evra.
 
Zgradu, u koju je uloženo 18 miliona evra, simboličkim pritiskom na dugmad za uključenje, projektovanu u igri svetlosti na platno, otvorili su premijer Srbije Mirko Cvetković i predsednik Upravnog odbora Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore Nikola Stankov.
 
Cvetković je rekao da je zgrada izgrađena po visokim ekološkim standardima, kao "pametna zgrada", za 18 meseci i da je na njenoj izgradnji angažovano 38 domaćih preduzeća. On je dodao da će približavanjem Srbije Evropskoj uniji letovi biti intenzivniji i da će nova zgrada pomoći da se poslovi obavljaju na najvišem nivou.
 
Svečanosti otvaranja nove zgrade su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, predstavnici svih kontrola letenja u Evropi kao i predstavnici kontrola letenja SAD i Kanade.
 
Ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Crna Gore Andrija Lompar rekao je da je korporativizacija agencije, započeta 2003. godine, uspešno završena, a da sada "traje bitka za vazdušni prostor". On je rekao da kontrola letenja pored  Srbije i Crne Gore,  pokriva i 55 odsto vazdušnog prostora Bosne i Hercegovine, ali da se nada da će ukupan prostor biti proširen.
 
Predsednik Upravnog odbora Agencije za kontrolu letenja Nikola Stankov je rekao da će u narednih šest meseci biti postavljen, podešen i pušten u rad sistem kontrole letenja koji je najmoderniji u Evropi. On je predsedniku Tadiću, gostima i novinarima predstavio salu sa 44 pozicije za kontrolore leta sa kojih će se kontrolisati prilazni i oblasni avionski saobraćaj.
 
Ta sala se ne evakuiše u slučaju požara, podnosi zemljotres jačine i do 9 stepeni po Merkalijevoj skali, ima dva nezavisna izvora napajanja energijom uz napajanje baterijom i agregatom. Nova zgrada prostire se na 9.500 kvadratnih metara i omogućiće da se istovremeno isprati 250 aviona na sat, odnosno 4.000 letova dnevno.
 
Stankov je rekao da su racionalizacijom rada agencije ostvarene ogromne uštede u vremenu prelaska preko teritorije koju pokriva. "Izradili smo nekoliko vazdušnih koridora 10", rekao je Stankov.
 
Novu zgradu finansirali su Evropska banka za obnovu i rzvoj, Evropska investiciona banka i Agencija za kontrolu letenja. 


Nazad na ostale vesti