Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o republičkim administrativnim taksama, ("Službeni glasnik Republike Srbije" br. 86/19), koji stupa na snagu 14. decembra, predviđena je nova Republička administrativna taksa za rešenja kojim se odobrava transport ili tranzit naoružanja i vojne opreme. Iznos takse je 5590 dinara.  Uredba o privremeno rezervisanim i privremeno izdvojenim delovima vazdušnog prostora ("Službeni glasnik RS", broj 62/19) stupa na snagu 05.12.2019  Do 18. decembra 2019. godine možete poslati vaše primedbe, predloge i sugestije na tekst Predlog pravilnika o izmenama i dopuni Pravilnika o potvrdama o obučenosti i sertifikatima osoblja koje obavlja pregled obezbeđivanja i centrima za obuku vazduhoplovnog osoblja u oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu.  
Vesti sa sajta

Upozorenje

Petak, 04.05.2012.
Suspendovano 104 sertifikata Instituta za vazdušni saobraćaj u Bugarskoj
 
Vazduhoplovna administracija Republike Bugarske suspendovala je 104 sertifikata za kurseve za sticanje Deo-66 dozvole (dozvole vazduhoplovnih mehaničara), jer ih je navodno „greškom“ izdao Institut za vazdušni saobraćaj u Sofiji, koji ima odobrenje Deo-147 organizacije za obuku. Dakle, 104 sertifikata neće se moći koristiti za sticanje dozvole. Vazduhoplovna administracija Republike Bugarske ovu informaciju je odmah prosledila Komisiji za vazdušni saobraćaj EU i Evropskoj agenciji za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) i o tome obavestila svu vazduhoplovnu javnost u Evropi. 
 
S obzirom da Institut za vazdušni saobraćaj u Sofiji ima važeće "Uverenje o pravu na obučavanje" broj BG.147.0002 izdat od strane bugarskih vazduhoplovnih vlasti, ima i vazduhoplovnih mehaničara iz Srbije koji pohađaju ili nameravaju da uskoro krenu na kurseve u pomenutom trening centru.
 
Želimo da obavestimo svu zainteresovanu javnost u Srbiji da je i ranije bilo problema sa sertifikatima koje je Institut za vazdušni saobraćaj u Sofiji izdavao. Postoji mogućnost da, ukoliko bude utvrdila nepravilnosti u radu trening centra, Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja proglasi nevažećim sertifikate koje trening centar u Sofiji izdaje. 
 

Napominjemo da je Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja već pokrenula postupak za proveru rada centra jer je Hrvatska prošle godine postavila pitanje ispravnosti sertifikata koje taj centar izdaje. 


Nazad na ostale vesti