Vlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija  
Vesti sa sajta

Upozorenje

Petak, 04.05.2012.
Suspendovano 104 sertifikata Instituta za vazdušni saobraćaj u Bugarskoj
 
Vazduhoplovna administracija Republike Bugarske suspendovala je 104 sertifikata za kurseve za sticanje Deo-66 dozvole (dozvole vazduhoplovnih mehaničara), jer ih je navodno „greškom“ izdao Institut za vazdušni saobraćaj u Sofiji, koji ima odobrenje Deo-147 organizacije za obuku. Dakle, 104 sertifikata neće se moći koristiti za sticanje dozvole. Vazduhoplovna administracija Republike Bugarske ovu informaciju je odmah prosledila Komisiji za vazdušni saobraćaj EU i Evropskoj agenciji za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) i o tome obavestila svu vazduhoplovnu javnost u Evropi. 
 
S obzirom da Institut za vazdušni saobraćaj u Sofiji ima važeće "Uverenje o pravu na obučavanje" broj BG.147.0002 izdat od strane bugarskih vazduhoplovnih vlasti, ima i vazduhoplovnih mehaničara iz Srbije koji pohađaju ili nameravaju da uskoro krenu na kurseve u pomenutom trening centru.
 
Želimo da obavestimo svu zainteresovanu javnost u Srbiji da je i ranije bilo problema sa sertifikatima koje je Institut za vazdušni saobraćaj u Sofiji izdavao. Postoji mogućnost da, ukoliko bude utvrdila nepravilnosti u radu trening centra, Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja proglasi nevažećim sertifikate koje trening centar u Sofiji izdaje. 
 

Napominjemo da je Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja već pokrenula postupak za proveru rada centra jer je Hrvatska prošle godine postavila pitanje ispravnosti sertifikata koje taj centar izdaje. 


Nazad na ostale vesti