Direktorat je doneo odluke o produženju roka važenja ovlašćenja upisanih u sertifikat osoblja obezbeđivanja i produženju roka važenja odgovornih rukovodilaca za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu. Više informacija u delu sajta Obezbeđivanje/Obaveštenja i zahteviVlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija  
Vesti sa sajta

"Er Srbija" novi nacionalni avioprevoznik

Četvrtak, 01.08.2013.

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i direktor avio-kompanije "Etihad ervejz" DŽejms Hogan potpisali su danas Sporazum o strateškom partnerstvu "Jat ervejza" i "Etihad ervejza" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kojim je naša zemlja dobila novu avio-kompaniju "Er Srbija".

 

Vučić je u obraćanju, koje je prethodilo potpisivanju tog dokumenta u hotelu "Hajat, poručio da je ovo važan dan za Srbiju zbog toga što će srpski avion biti postavljen na pistu za uzletanje, dok će nam ugovor sa Etihadom omogućiti tehnološko i poslovno okruženje u kojem će 30 miliona putnika dobiti pouzdanog prevoznika do značajnih evropskih i svetskih destinacija.

Prvi potpredsednik Vlade je naglasio da Srbija mora da opravda poverenje koje joj je ukazano s obzirom na to da će se rad od danas meriti po kriterijumima najrazvijenijeg dela sveta.

On je izrazio zahvalnost stranim partnerima na tome što veruju u sposobnost našeg letačkog osoblja, avio-mehaničara i svih ostalih koji rade u JAT-u, i ponovio da je na nama da to i opravdamo.

S druge strane, kako je dodao, zahvalnost zaslužuje i JAT, koji je imao mudrosti i zrelosti da prepozna novu viziju kompanije i naše zemlje.

Vučić je preneo zahvalnost i saradnicima iz Vlade Srbije koji su zaslužni za sklapanje ovog ugovora, među kojima je i dosadašnji ministar finansija i ekonomije Mlađan Dinkić. 

Posebnu zahvalnost, kako je istakao, Srbija duguje šeiku Muhamedu, čija je vizija i želja da Srbija bude jača, modernija i uspešnija pomogla da se dođe do ovakvog projekta.

Vučić je poručio da je zahvalan svima koji su razumeli da je Srbija ispred svih i ispred svega i da ćemo pravljenjem ovakve kompanije, koja će biti nesumnjivo najznačajnija u regionu, konačno moći da kažemo da smo lider u nekoj oblasti.

Prema njegovim rečima, ovo je prvi veliki posao od više planiranih kojima u Srbiju uvozimo tehnologiju jer imamo veru u naše ljude i želju da izgradimo sistem, koji je do sada nedostajao.

Zajednički ćemo napraviti velike rezultate, istakao je on i ocenio da će avioni "Er Srbije" leteti dugo, visoko i sigurno na sopstvenim krilima.

Hogan je potvrdio da će "Er Srbija" do kraja godine dobiti 10 erbas aviona, i da će u tu kompaniju biti investirano 40 miliona evra.

On je ukazao na to da će zajednička kompanija, koja će imati tri menadžera iz "Etihada", odmah uzeti na lizing dva erbasa 319, a ugovoreno je još osam do kraja godine.

Direktor avio-kompanije "Etihad" poručio je da će "Er Srbija" biti najbezbedniji avio-prevoznik, koji će do kraja godine učiniti Srbiju liderom u regionu i postati najmoćnija kompanija u radijusu zemalja sa gotovo 100 miliona stanovnika.

Hogan je istakao da je avio-kompanija iz Abu Dabija opredeljena za to da Srbija dobije novu nacionalnu avio-kompaniju i da Beograd pretvori u čvorište čitavog Balkana. 

Ne bismo bili ovde da ne verujemo da će "Er Srbija" imati svetlu budućnost. Postavili smo jasne ciljeve profitabilnosti, i ovo je veliki dan ne samo za "Er Srbija" već i za "Etihad", naglasio je prvi čovek te kompanije.

On je najavio promene, od menadžmenta do flote, i objasnio da će novo srpsko osoblje "Etihada" upotpuniti postojeće osoblje JAT-a, kao i da će se fazno uvoditi novi avioni, a biće i novih destinacija - od Abu Dabija do Melburna, Sidneja u Australiji i Čikaga u SAD.

Hogan je podsetio na to da je "Etihad" kompanija sa flotom od 77 aviona Erbasa i Boinga, koja ima 10 miliona putnika godišnje, a putnički i robni saobraćaj obavlja ka 94 odredišta na Bliskom istoku, u Africi, Evropi, Aziji, Australiji i američkom kontinentu.

Prema njegovim rečima, ova kompanija ima 29 odsto vlasničkog udela u nemačkom "Er Berlinu", 40 odsto u "Er Sejšelima", približno tri odsto u "Er lingusu", devet odsto u kompaniji "Virdžin Australija", a u toku je preuzimanje 24 odsto indijskog "DŽet ervejza".

"Etihad" je danas potpisanim sporazumom kupio 49 odsto JAT-a, a država će, sa 51 odsto udela, ostati većinski vlasnik nacionalnog avio-prevoznika sa novim imenom, "Er Srbija".

Direktor kompanije "Er Srbija" biće Dane Kondić, poreklom iz Srbije, koji se školovao i gradio karijeru u Australiji.

Nova avio-kompanija dobiće do kraja godine 10 novih Erbas aviona, i zaposliti 50 pilota.

JAT je osnovan pre 66 godina, i danas je, nakon tri procene kapitala, četiri konkursa za strateškog partnera i pokušaja da se da na upravljanje domaćim biznismenima, konačno dobio strateškog patnera. 

JAT trenutno ima 1.200 radnika od kojih, prema procenama, većina predstavlja višak, a za koje će biti obezbeđen socijalni program.

Prema projekcijama, nova kompanija mogla bi da ima 22 aviona, dok će letovi uglavnom spajati republike bivše Jugoslavije i Evropu sa Bliskim istokom, Australijom i Amerikom.


Nazad na ostale vesti