Direktorat je doneo odluke o produženju roka važenja ovlašćenja upisanih u sertifikat osoblja obezbeđivanja i produženju roka važenja odgovornih rukovodilaca za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu. Više informacija u delu sajta Obezbeđivanje/Obaveštenja i zahteviVlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija  
Vesti sa sajta

Potpisan Memorandum o razumevanju Srbije i Crne Gore za formiranje budućeg funkcionalnog bloka vazdušnog prostora (FAB)

Utorak, 12.11.2013.
U Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, danas je potpisan Memorandum o razumevanju o inicijativi za formiranje budućeg funkcionalnog bloka vazdušnog prostora (Functional  Airspace Block - FAB). Memorandum o razumevanju potpisali su  čelni ljudi Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije,  Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore i Kontrole letenja Srbije i Crne Gore,  Milan Živanović, Dragan Đurović i Slobodan Cvijan.
 
Značaj FAB inicijative  je izuzetan jer je bitan preduslov pune integracije u evropske vazduhoplovne strukture a posebno za sprovođenje evropske regulative o „otvorenom nebu” (Single European Sky - SES regulative). Zajednički pristup ovom značajnom poslu,  Srbije i Crne Gore, odredio je i geografski položaj koji ih čini partnerima u FAB inicijativi. Takođe, Srbija i Crna Gora imaju zajedničkog pružaoca usluga u vazdušnoj plovidbi odnosno Kontrolu letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo Beograd.
 
Strane potpisnice Memoranduma o razumevanju, saglasne su da se, u cilju priprema za sprovođenje FAB inicijative Republike Srbije i Crne Gore, formira zajednička privremena radna grupa koja će imati zadatak da analizira mogućnosti i zahteve za formiranje FAB analizira postojeće FAB inicijative u regionu i Evropi i da posle sagledavanja i analize mogućih opcija predloži optimalno rešenje za obe države. Posle toga, nadležna ministarstva dveju zemalja predložiće svojim Vladama konkretne odluke.
 
Osnovu za zajedničko delovanje na FAB inicijativi, dale su Vlade dveju zemalja, potpisivanjem Sporazuma o saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja između Srbije i Crne Gore, koji je krajem oktobra ove godine stupio na snagu nakon što su ga ratifikovali parlamenti dveju država. 


Nazad na ostale vesti