Direktorat je doneo odluke o produženju roka važenja ovlašćenja upisanih u sertifikat osoblja obezbeđivanja i produženju roka važenja odgovornih rukovodilaca za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu. Više informacija u delu sajta Obezbeđivanje/Obaveštenja i zahteviVlada Republike Srbije 08.05.2020. godine donela je zaključak kojim preporučuje avio-prevoziocima da zbog otkazanih letova usled vanrednih okolnosti putnicima izdaju vaučer na osnovu koga će moći da ostvare svoja prava. Više informacija u delu ObaveštenjaSmernice o očuvanju mentalnog zdravlja vazduhoplovnog osoblja koje je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS, možete pročitati u delu ObaveštenjaPovodom situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 Evropska komisija objavila je dokument gde se navodi da će odštetni zahtevi putnika biti tretirani u skladu sa vanrednom situacijom, koja oslobađa prevozioca obaveze isplate štete putnicima. Više informacija u delu ObaveštenjaDirektorat je objavio redovne termine sertifikacije za osoblje pregleda obezbedjivanja, rukovodioce za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i instruktore u oblasti obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, detaljnije u delu Obezbedjivanje/Sertifikacija  
Najave događaja

Sastanak regionalnog Komiteta za traganje i spasavanje

Utorak, 07.11.2017.
Sastanak regionalnog Komiteta za traganje i spasavanje

Sastanak regionalnog Komiteta za traganje i spasavanje

 

 

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije biće u četvrtak 9. novembra u Beogradu domaćin i predsedavajući 4. regionalnog Komiteta za traganje i spasavanje.

Učešće na sastanku koji će se održati u zgradi „SMATSA“ na aerodromu „Nikola Tesla“ potvrdili su najviši predstavnici vazduhoplovnih vlasti iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Mađarske, Makedonije, Srbije, Slovačke, Slovenije i Hrvatske. Pored njih sastanku će prisustvovati i direktor EUROKONTROL-a, Frank Brener, kao i DŽordž Firikan, zamenik direktora kancelarije IKAO za Evropu i Severni Atlantik.

Teme sastanka biće analiza dosadašnjih rezultata i usvajanje odluka i smernica za dalji rad Komiteta u cilju unapređenja kordinacije i saradnje nadležnih za oblast traganja i spasavanja na teritoriji gotovo celokupne Jugoistočne Evrope.

Očekuje se i potpisivanje Memoranduma o razumevanju između zemalja članica Komiteta za traganje i spasavanje i EUROKONTROL-a koji bi pružio osnov za dalju podršku Evropske agencije za bezbednost vazdušne plovidbe regionalnoj inicijativi koja je počela u Beogradu februara 2016.godine.

U prethodnom periodu u okviru Komiteta realizovane su brojne zajedničke aktivnosti, usmerene ka unapređenju zajedničke saradnje, realizaciji zajedničkih obuka i stvaranje operativnih kapaciteta za sprovođenje regionalnih operacija traganja i spasavanja.

Sastanak je i prilika da se predsedavanje Komitetom svečano preda Republici Slovačkoj, s obzirom da će ona preuzeti tu ulogu od Republike Srbije u 2018. godini.


Nazad